szerző:
hvg.hu

Minden év első vasárnapján Spanyolország északi részén, a Silió nevű kis faluban rendezik a La Vijanera karnevált, mely a gonosz szellemeket hivatott elűzni. A fesztivál átmeneti rítusként is funkcionál: az óévből az újévbe való átmenetet jelképezi.

Kattintson galériánkért!
©

A karnevál valamivel reggel hat előtt kezdődik, amikor a báránybőrbe öltözött "zarramacos"-ok feketére festett arccal, kezükben csengőkkel indulnak elűzni a rossz szellemeket és felébreszteni a természetet az előttük álló évre. A további résztvevők szintén jelmezekbe öltöznek, majd a faluban felvonulnak, a nap folyamán különböző történeteket játszanak el.

A ruhák főként természetes anyagokból készülnek – faágakból, állati bőrből. A fesztivál a Medve halálával zárul, amely a jó rossz fölött aratott győzelmét szimbolizálja.

Kattintson galériánkért!
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!