szerző:
hvg.hu

A fehér király több nemzetközi fesztiválon is feltűnt már, de csak március 9-én kerül a magyar mozikba. Itt a film magyar szinkronos előzetese.

"Annyira más, mint amit gondoltam, hogy tényleg izgalommal várom, mi lesz belőle. Úgy képzelik, mintha Angliában harminc évig kommunizmus lett volna, és a film cselekménye ezt követően játszódna. Nagyon érdekes felfogás, kicsit sci-fis. Nem bánom, mert nem biztos, hogy A fehér király Erdélyben játszódik, ha valaki sci-fiként akarja olvasni, olvassa úgy" – fejtette ki Dragomán György korábban a hazánkban is forgatott, nemzetközi koprodukcióban készült filmről.

A fehér királyt Alex Helfrecht és Jörg Tittel rendezte, nekik ez az első játékfilmjük, korábban rövidfilmeket forgattak és darabokat rendeztek a West Enden. Kelet-európai szövegeket keresve találtak rá a regényre, aminek épp akkor járt le az amerikai-német opciója, amely korábban lekötötte a regény filmjogait.

A nem túl ismert rendezőknek viszont olyan színészeket sikerült megnyerni a filmhez, mint Jonathan Pryce (A Karib-tenger kalózai), Agyness Deyn (Ave, Cézár!), Greta Scacchi (A játékos), vagy Olivia Williams (Hatodik érzék).

Dragomán György családjával a nyolcvanas években menekült el a Ceausescu-diktatúra elől Marosvásárhelyről. A több mint 30 nyelvre lefordított sikerregényében azt ábrázolja, hogyan éli meg egy kiskamasz, ha apját a szeme láttára hurcolják munkatáborba, hogyan vészeli át az apa hiányát, és hogyan birkózik meg a családi hazugságokkal, nyomasztó titkokkal.

A film világpremierje tavaly az edinburgh-i filmfesztiválon volt. Magyar bemutató: március 9.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!