szerző:
hvg.hu

A milánói világkiállításra készült magyar pavilont már tavaly el kellett volna hozni, de egyelőre nem tudni, mi lesz vele.

Bár tavaly május végéig le kellett volna bontani, még mindig áll a 2015-ös milánói világkiállításra készült sámándobszerű magyar pavilon – írja a 24.hu Fónagy Jánosnak, az NFM államtitkárának Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válasza alapján.

A válaszból kiderül, a pavilon még mindig Milánóban van, havonta pedig eszerint kevesebb mint 100 ezer forintot költenek a fenntartására, amit egy Kárpátok-Alpok Zrt. nevű cég végez, akivel egyébként az NFM nem áll szerződéses viszonyban. Korábban ugyanakkor elismerte, a céget a tárca felügyeli, ők végzik a pavilon bontási, hazaszállítási és újraépítési feladatainak irányítását és lebonyolítását.

"A pavilon üzemeltetési költsége a világkiállítás ideje alatt mintegy 90,5 millió forint volt, míg a világkiállítás bezárása óta eltelt időszakban a felmerült fix, közvetlen olaszországi költségek nem érik el az 1,5 millió forintot. A pavilon aktiválási értéke összesen 1,75 milliárd forint" – írta Fónagy.

A 24.hu felidézi, korábban volt arról szó, hogy az olaszok megtartanák a Sámándobot, de kiderült, hogy mégsem. Ezután az merült fel, hogy hazaszállítják, és Karcagon lesz lovas hagyományokat bemutató tér, ekkor el is költöttek plusz egymilliárdot a projektre, bár 650 millió forint lenne csak a hazaszállítása.

A lap kitér arra is, hogy Szőcs Géza, a világkiállítással megbízott kormánybiztos mandátumának lejárta óta a pavilon felelőse a cégadatok szerint az 1,433 milliárd forintos alaptőkével létrehozott Kárpátok-Alpok Zrt., ahol a felügyelőbizottság elnöke tavaly év végéig a biztonságpolitikai szakértő Nógrádi György volt. Az Átlátszó korábban arról írt, hogy szintén felügyelőbizottsági tag volt a miniszterelnökkel rokonságban álló Vitézy András, Vitézy Tamás nagyvállalkozó és Vitézy László filmrendező fivére, a BÁV korábbi vezérigazgatója.

A lap szerint a Sámándob elszállításának új határideje idén május 1.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!