szerző:
hvg.hu

Az idén kiváló új lemezt megjelentető Óriás zenekar frontembere, Egyedi Péter adott elég őszinte interjút a Recordernek, amelyben a jelen arrogáns Magyarországáról is elmondta a véleményét.

Az Óriás saját életművében is komoly váltást jelentő albumot (Minden villany ég) adott ki januárban, ennek apropójából adott interjút a Recordernek a zenekar frontembere, Egyedi Péter. A lemez munkálatai és a dalszerzés folyamata mellett szó esett az egyik elég keserű dalszöveg (Senki se fél) hátteréről is.

Egyedi nem is kertel, szerinte "egy arrogáns korszakban élünk, gyávák és nagyon irányíthatóak vagyunk. (...) És továbbra is árkokkal vesszük magunkat körül. A nagyvárosi értelmiségnek mintha fogalma sem lenne, hogy ebben az országban hogyan él hat-hétmillió ember, milyen perspektívái vannak, illetve nincsenek. Milyen gondokkal küzdenek, hogyan szocializálódnak. Közben meg a hovatartozást sokszor csak a gyűlölködés, a szakadékokon átkiabálás biztosítja.

Nemrég még a magukat felvilágosultnak gondolók is olyan örömmel és véresszájúan taxisoztak, hogy csak na – pontosan úgy, mint ahogy az általuk megvetettek cigányoznak vagy migránssimogatóznak.

Vagy a Quimby-sztori. Mintha Tusványosra mindenki csak bőr alá operált Fidesz-chippel léphetett volna be, miután háromszor megesküdött, hogy gyűlöli a melegeket. (...) Senki sem szeretné megérteni a problémákat, megelégszünk azzal, hogy megkapjuk a preferenciánknak megfelelő csócsálnivalót. Hogyhogy más pártra szavaz? Vagy hogyan hallgathatja a lakodalmast vagy a kereskedelmi popot? Hogyan nézhet tehetségkutatókat, valóságshow-kat? Nem ért egyet a melegházassággal? A legkényelmesebb magyarázat az, hogy azért, mert hülye. Mindenre ez a magyarázat: aki másképp gondolja, az hülye. (...)

A rendszerváltáskor voltam tízéves, azt hittem, hogy sokkal előrébb leszünk huszonöt év múlva és a lehülyézések után – vagy akár előtt – egyszer talán rendes párbeszédek is indulnak majd. De túl fölényesek és kényelmesek vagyunk. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a gyerekeink milyen világban fognak élni" – zárta mondandóját a zenész.

Óriás: "Ki akarunk lépni a komfortzónánkból"

Egy korszakot biztosan lezár tíz éves fennállását ünneplő koncertjével az ország egyik kedvenc klubzenekara, az Óriás. Miközben az együttes sorban kapja a köszöntéseket és nosztalgiázó sztorikat, Egyedi Péterék már az új, és az eddigi hangzásuktól némileg eltávolodó albumra készülnek. Nem sajnálják, hogy a sokak által sugallt áttörés nem jött össze a zenekarnak, mivel az Óriás eddigi életműve szerintük magáért beszél.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!