Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

A két sztárszínész és az ikonikus rendező ráadásul egy nagyon időszerű témát boncolgat majd a The Post című moziban: a független sajtó fontosságát.

Nem mondhatni, hogy Steven Spielberg 70 évesen a babérjain ülne: az elmúlt két évben csinált egy hidegháborús (Kémek hídja) és egy gyerekfilmet (A barátságos óriás), idén jön egy újabb történelmi mozija (The Kidnapping of Edgardo Mortara), jövőre egy sci-fivel jelentkezik (Ready Player One), az Indiana Jones 5 pedig 2019 nyarán érkezik.

A Deadline híre szerint most még egy Spielberg-projekt felkerült a térképre, méghozzá két hozzárendelt színésszel: Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével készülne a Pentagon-iratok történetét bemutató film, a The Post.

Kapj el, ha tudsz – Tom Hanks már ötödjére játszhat Spielberg-főszerepet
©

A Pentagon Papers néven elhíresült iratok azt a Védelmi Minisztérium által megrendelt tanulmányt takarják, amelyet az Egyesült Államok Vietnamban történő politikai és katonai beavatkozásairól készítettek. A dokumentum azt bizonyította, hogy a Johnson-kabinet tudatosan félrevezette a kongresszust és a közvéleményt ezekkel kapcsolatban, valamint hogy az amerikai vezetés tisztában volt az indokínai háború megnyerhetetlenségével.

Daniel Ellsberg elemző először a New York Timesnak szivárogtatta ki a hétezer oldalas, 47 fejezetből álló dokumentum első három fejezetét, de egy bírósági végzésnek köszönhetően a lapnak be kellett szüntetnie az iratok közlését. Ellsberg ekkor a Washington Post főszerkesztője, Ben Bradlee kezébe adta azokat, és megkezdődött az ügy valódi feltárása.

Ellsberget később összeesküvés, kémkedés és titkos dokumentumok ellopásának vádjával vették őrizetbe, de – annak ellenére, hogy kész volt börtönbe vonulni, ha ez az igazságtalan háború végét jelenti – 1973 májusában felmentették minden vád alól, miután a Watergate-botrány során kiderült, hogy a Nixon-kormányhoz köthető személyek úgy próbálták ellehetetleníteni Ellsberget, hogy kényes információk reményében betörtek a pszichiáteréhez.

Meryl Streep most először jelenhet meg testileg is a rendező filmjében
©

Tom Hanks a főszerkesztő Bradlee-t, Meryl Streep pedig az újságot megjelentető kiadó vezérét, Kay Grahamet alakítja majd a filmben. Hanks korábban négyszer játszott már Spielberg-moziban (Ryan közlegény megmentése; Kapj el, ha tudsz; Terminál; Kémek hídja), Streep pedig a rendező A.I. Mesterséges értelem című filmjében adta az egyik lény hangját.

Mindkét színész elég jó formában van: Hanks a Sully című Clint Eastwood-film főszerepéért kapott remek kritikákat 2016-ban, Meryl Streep alakítását a Florence Foster Jenkins című moziban pedig Oscarra is jelölték.

Azt még nem tudni, hogy mikor készülhet el a The Post, ám a Deadline szerint ez a projekt élvez most prioritást a sok Spielberg-terv között.

70 éves az ember, aki a szobánkba engedte a földönkívülieket - Spielberg-rangsor

Szinte minden filmes műfajban kipróbálta magát, és volt, amelyben igazi klasszikust alkotott, de akadtak hatalmas bukásai is. Szeretett kockáztatni és grandiózus látványban gondolkodni, és bár néha túllőtt a célon, zsenialitását senki sem tagadja. A ma 70 éves rendező, Steven Spielberg filmjeit szedtük rangsorba.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!