szerző:
hvg.hu

Az 1977. március 18-án megjelent – címében Dosztojevszkij Félkegyelműjére utaló - egyszerre funkos, punkos, dark és robotikus The Idiot - egyesek szerint James Brown és a Kraftwerk keresztezése - volt Iggy Pop debütálása szólóban. Az album valójában egy "berlini Bowie-album" - bár egyébként Párizs-München-Berlin tengelyen készült, a keverés és az utómunkálatok zajlottak csak a nyugat-berlini Hansa stúdióban -, hiszen Bowie produceri irányításával párhuzamosan készült az első "berlini" - valójában a The Idiothoz hasonlóan csak részben Berlinben rögzített - Bowie-albummal, a Low-val.

A dalok mindegyikét David Bowie-val közösen írták, már alig van nyoma a The Stooges stílusának. ASister Midnight című dal először Bowie 1976-os Station to Station turnéján hangzott el, ezt a dalt Red Money címmel Bowie felvette a Lodger című lemezére, a China Girl című dal meg a Let's Dance című Bowie-lemez slágere lett. Életük ezekben az években annyira összekapcsolódott, hogy Iggy és Bowie néhány évig együtt laktak Berlinben, ráadásul Bowie szintisként turnéra is ment Iggy-vel.
A kritikusok nagy része a legfontosabb Iggy-albumnak tartja, a másik része a még ugyanebben az évben, szintén Bowie segítségével készült Lust for Life-ra esküszik.

A lemez popkultúrára gyakorolt hatása is jelentős.
A Nightclubbing című szám a Trainspottingból (mármint a 20 évvel ezelőttiből) lehet ismerős (ahogyan az említett Lust for Life címadó dala is), a Funtime-ot többek közt a Blondie, Boy George és az REM is játszotta. A lemezt olyanok emlegetik-emlegették hatásként, mint többek közt a Joy Diviison, a Nine Inch Nails, a Siouxsie and The Banshees vagy a Depeche Mode.

Ez a lemez pörgött a Joy Division-énekes, Ian Curtis lemezjátszóján, amikor 1980. május 18-án felakasztotta magát.


Érdekesség, hogy miközben a „punk atyjaként” is ismert Pop tulajdonképp itt valamennyire szakított a vad, punkos zúzással, Angliában ekkor indult az - Amerikából importált - stílus igazi diadalútjára többek közt a Sex Pistols-szal, vagy a The Clash-sel. Utóbbi szintén ma negyven éve jött ki a White Riot című dallal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!