szerző:
hvg.hu

Nem madáretető, nem postaláda, hanem mini kiállítótér. Ráadásul egy elemlámpával éjjel is megfigyelhető a benne rejlő világ.

Legálisan lehet kukkolni Budapesten, miután ismét kihelyezték a város több pontján a SKUBI-dobozokat. Tavaly már láthatóak voltak ezek a Duna-parti fákon és más tereptárgyakon egy művészeti projekt keretében, amelynek célja az volt, hogy a látogatók elgondolkodjanak a Duna életünkben betöltött jelentőségéről.

A SKUBI egy mini kiállítótér, amiben életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki elkészítheti alkotását: a fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskáló nyílás van. A belső térben az alkotók egyszerű eszközökkel, vagy akár kifinomult művészeti módszerekkel is elkészíthetik munkájukat – olvasható a projekt oldalán.

A dobozban megjelenhetnek szövegek, alakok, feliratok, tárgyak, amelyeket a bekukucskáló érdeklődők akár éjjel is láthatnak egy elemlámpa segítségével. Alapesetben három rétegben lehet a belső térben alkotni, de a rétegek száma növelhető vagy csökkenthető, ez az alkotó fantáziájára és ügyességére van bízva. A rétegek áttetszőek, így a térhatás is érvényesül – magyarázzák.

A sorszámozott dobozokat pántolószalaggal rögzítették fákhoz vagy más tereptárgyhoz, és tavaly június közepétől július közepéig voltak kint először. Akkor olyan alkotások voltak bennük láthatóak, amelyeket öt workshopon készítettek el felnőttek és gyerekek.

Idén a dobozok egy részét újra elővették a Budapest100 programja keretében, és most a Kiscelli Múzeum archív fotói elevenednek meg összesen húsz SKUBI-ban a Duna mindkét partján, nagyjából a fotók készítésének eredeti helyszínein. A kiállítás a Múzeumok Éjszakájáig, azaz 2017. június 24-ig látható. A helyszínek felsorolása itt található. Található ilyen doboz egyebek mellett a Batthyány téren, a Belgrád rakparton, a Bem rakparton vagy a Clark Ádám téren.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!