szerző:
MTI

2,5 milliárd forint jogdíjat oszt ki az Artisjus a szerzőknek az előző évi rádiós, televíziós elhangzások, a komolyzenei koncertek, továbbá a ráosztásokból a rádiós és tévés elhangzások után. Az összeg éves szinten kb. 9 milliárd forint.

Az Artisjus a zeneszerzők és a szövegírók közös jogkezelőjeként évente több millió elhangzási adatot vizsgál meg, a zeneművek lejátszását felhasználási csatornánként méri. A felosztás pontalapú: minden elhangzás pontokat kap a hosszúság, műfaj és az elhangzás jellege alapján, és az is számít, hol hangzott el a mű (mennyi jogdíjat fizetett az adott csatorna).

A magyar szerzői jogvédő iroda által beszedett televíziós és rádiós jogdíjak összege 2015-ben és 2016-ban közel azonos volt. Az egyes csatornák bevételeik alapján fizetnek jogdíjat. A pontok alapján osztja szét az Artisjus a beszedett összeget. Nem meglepetés, hogy a tévépiac nagyobb bevételt termel, mint a rádiós: előbbi tavaly mintegy 100 milliárd forint volt, utóbbi 9 milliárd.

A jogdíjak is bevételalapúak, így egy tévés elhangzás önmagában, átlagosan magasabb jogdíjat jelent a szerzőnek, mint egy rádiós, a ráosztásnál viszont a rádiós adatok nagyobb súllyal esnek latba. További elemzéseket a májusi felosztással kapcsolatban ide kattintva érhet el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!