Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Szerdán elkezdődik a legnívósabb filmfesztivál több magyar szereplővel is, ezzel párhuzamosan a hvg.hu-n az utóbbi évek cannes-i sikereit nézheti meg kiváló minőségben, egy mozijegy árának töredékéért a Mozinettel közösen indított sorozatunkban. Elsőként 2015 cannes-i nagy durranását, a Saul fiát pótolhatja, vagy nézheti újra.

Elsőként valószínűleg maga Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője tiltakozna a leghevesebben, ha meghallaná, hogy valaki monitoron vagy más képernyőn nézi meg legutóbbi filmjét. De azt is tudjuk, hogy sokan még mindig nem látták az utóbbi évek legnagyobb magyar filmszenzációját, a cannes-i díjtól egészen az Oscar-gáláig jutó drámát. Nekik most itt a lehetőség, hogy legálisan, a legjobb minőségben pótolhassák a Saul fiát, de természetesen remek alkalom ez olyanoknak is, akik újranéznék Nemes Jelesék az egész világon nagy visszhangot kiváltó alkotását.

A Mozinettel közösen indított sorozatunkban a következő tíz napban, a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan tíz filmet "mutatunk be", melyeket kedvezményes áron kölcsönözhetnek ki vagy vásárolhatnak meg digitálisan. A lenti videó jobb felső sarkában található ikonra, vagy ide kattintva két lehetőségük van (fontos, hogy előtte regisztrálni kell Facebookkal vagy e-mail-címmel a Vimeóra, ez nagyjából pár másodperces művelet):

- 24 órára kikölcsönözhetik a filmet a rent opcióval,

- vagy megvásárolhatják azt a buy lehetőséggel, így bármikor streamelhetik később a Saul fiát (aki ezzel a lehetőséggel él, két extra werkvideót is kap).

Ezután jön a lényeg: az apply promo code lehetőségnél használják a HVGCannes (a nagybetűk számítanak) kódot, amellyel 1 dollár kedvezmény jár mindkét lehetőségnél. Ez azt jelenti, hogy a kóddal a kölcsönzés 0.99, míg a vásárlás 1,99 dollárba kerül (ez a mai árfolyamon körülbelül 300 vagy 600 forintot jelent).

Ne feledjék, a cannes-i hírek mellett mostantól minden nap újabb online premierekkel várjuk önöket.

Bicsérdi Ádám Kult

Nemes Jeles: Nem alapgondolat, hogy a holokauszt magyar tragédia

A Saul fia az Oscar-jelöléssel és a Golden Globe-díjjal már nem csak a filmes világ figyelmét érdemelte ki. Nemes Jeles László filmje világszerte felkavarta az állóvizet, egyesek félnek megnézni, mások ignorálják, de közben a rangos díjak miatt megint csurig telt termekben vetítik itthon és Amerikában is. Az Oscar-hajrá előtt hazalátogató rendező és a Saul fia történész szakértője, Vági Zoltán mesélt arról, milyen valós történetek inspirálták őket, miért volt nagyon is szimbolikus a százezredik magyar néző, és hogy kell-e félni ettől a filmtől.

Bicsérdi Ádám Kult

Ha Auschwitz az emberiség rémálma, akkor a Saul fia jelenti az ébredést

A Saul fia kétségkívül az egyik legegyedibb, legmélyebb alkotás holokauszt-témában. Egyetlen szereplő vezeti végig a film nézőjét a haláltábor fojtogató bűzén és mocskán, ő tolmácsolja szavak nélkül a halálraítéltek közönyét, és a tábor mindennapi abszurditását. Nemes Jeles László filmje kikerül minden konvenciót, és kompromisszum nélkül szembesít az emberiség történelmének legnagyobb szégyenfoltjával. Az alkotógárda bizakodva várhatja a cannes-i díjkiosztót, de ez a film akár még messzebbre is juthat.