szerző:
MTI

A szóban forgó művet egy banktrezorból kobozták el a nácik Max Heilbronn francia üzletembertől.

Visszaadtak a jogos tulajdonosoknak egy nácik által elkobzott Pissarro-festményt a hírhedt Gurlitt-gyűjteményből - jelentette be Monika Grütters német kulturális államminiszter csütörtökön.Camille Pissarro (1830-1903) francia impresszionista festő 1902-ben keletkezett, La Seine vue du Pont-Neuf, au fond le Louvre című festményét (fenti képünkön) 1942-ben Párizsban egy razzia során, egy banktrezorból kobozta el a Gestapo Max Heilbronn francia üzletembertől.

A képet Cornelius Gurlitt müncheni műgyűjtő titkos, a hatóságok által 2012-ben, egy véletlen folytán felfedezett, mintegy 1500 műalkotásból álló, részben kétes eredetű gyűjteményében találták meg. A festményről már 2015-ben megállapította a kétes eredetű műtárgyakat vizsgáló különleges bizottság, hogy náci rablásból származik, de a 2014-ben 81 évesen elhunyt Gurlitt hagyatékával kapcsolatos jogi vita miatt mindmáig késlekedett a visszaszolgáltatása.

A magányosan és zárkózottan élő Cornelius Gurlitt, a Hitlernek is dolgozó műkereskedő, Hildebrandt Gurlitt fia végrendeletében egy berni magánmúzeumra hagyta a nagy értékű műgyűjteményt, de a német hatóságok megegyeztek a berni múzeummal, hogy a kollekció náci zabrálásból származó darabjait visszaadják az egykori tulajdonosok örököseinek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!