szerző:
hvg.hu

A lehetséges díjak tekintetében ez semmit nem jelent, de a fújolás hangosabb volt a tapsnál a film első vetítése után. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a Jupiter holdja rendkívül látványos, csak a történet lett túl zavaros.

Az első vetítés után nagyon vegyesnek tűnik a Jupiter holdjának megítélése Cannes-ban. A versenyszekcióban induló Mundruczó-mozit a közönség inkább búzással fogadta, de volt már rá bőven példa, hogy olyan filmet ismert el később a zsűri, amely nem tetszett a kritikusoknak. Az azonban az első reakciókból is világosan látszik, hogy a legtöbben a történetvezetésben látják a film legnagyobb hiányosságait, ugyanakkor kiemelik a fantasztikus látványvilágot, amit már az előzetes is sejtetett. A gyönyörű beállításokat dicsérő reakciók mellett azonban válogatott kritikákat is kapott a film.

Volt, aki azt írta, a Jupiter holdja a tökéletes példa arra, hogyan ne készítsünk filmet a menekültkérdésről, míg más szerint mély értékekről beszél a film, de mindez nagyon elveszik a zavaros történetben. Van, aki viccesen próbálja körülírni a Jupiter holdja stílusát, így az egyik kritikus szerint "ez egy szexi, lebegő Jézus-történet," egy másik szerző szerint pedig a filmet lehetne akár Refugeezusnak is hívni, "ami a szíriai polgárháború valóságát elegyíti a Sega REZ-játékával."

A legrosszabbnak David Jenkins, a Little White Lies szakírójának gyorsreakciója tűnik, aki szerint olyan a Jupiter holdja mint egy szimplán csak jó Robert Rodriguez-mozi: "egy csapongó katyvasz, ami  mégis szórakoztató".  A The Guardian kritikusa, Peter Bradshaw szerint is nehéz behatárolni a filmet, ami egy vallási parabola, egy szatíra és egy szuperhős-film stílusjegyeit keveri.

A magyar közönségnek június 8-ig kell várnia a hazai premierre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Czeglédi Fanni Kult

Mundruczó új filmje arról szól, hogy a csodák köztünk élnek

A jelenleg is forgó Felesleges ember egy különleges, lebegni képes fiú és egy morális válságban lévő magyar orvos barátságáról szól – az ő történetükön keresztül próbálnak az alkotók a menekültválságról beszélni.