szerző:
hvg.hu

Évek óta keres támogatót a régi fotókat digitalizáló, közzétevő Fortepan, hiába. Deutsch Tamásnál is próbálkoztak, de a Digitális Jólét Program vezetője még csak válaszra sem méltatta őket.

Tamási Miklós, a Fortepan egyik alapítója keserű hangú Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy Magyarország évente több mint egymilliárd forint közpénzt fordít kulturális értékek – így könyvek, folyóiratok, fényképek, tárgyak – digitalizálására, e keretből azonban csak közintézmények kaphatnak pénzt. Pedig jó néhány civil egyesület, vagy akár magánszemély őriz kulturális értékeket, amiket örömmel digitalizálna, vagy ajánlana fel szkennelésre. Éppen ezért azt kérik, hogy az összeg 5 százalékára hadd pályázhassák meg ilyen, nem állami fenntartású szervezetek is.

Az ötlettel megkeresték Deutsch Tamást is, akinek tetszett az ötlet, s azt kérte, hogy a javaslattevők írják meg a részletes pályázati kiírást, és találjanak egy közintézményt, amely vállalkozna annak kezelésére. Erre az Országos Széchényi Könyvtár vállalkozott.

A pályázat elkészült, Deutsch Tamás is megkapta, Tamási szerint azonban azóta semmi sem történt.

Három hónap után úgy érezzük, hogy a tervünk nem nyert támogatást. Konkrét visszajelzést nem kaptunk (elutasítót sem). Megpróbáltuk, nem jött össze"

– zárta sorait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!