szerző:
hvg.hu

A Magyarok Világszövetsége ezúttal Budapesten, a III. kerületben egy magánkézben lévő területen állít emléket a kormányzónak.

A Hír TV tudósítása szerint több civil szervezet és a DK is tiltakozott a szoboállítás ellen. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Földi Judit elfogadhatatlannak tartja, hogy Horthy Miklósnak több szobra is van országszerte, az avatóünnepségekhez pedig szerinte a Fidesz is asszisztál.

Májusban a Fejér megyei Kálozon a Zichy-Széchenyi-kastély parkjában állítottak fel egy emlékművet az egykori kormányzónak,aki 1941-ben Németország oldalán szállt be a világháborúba, és bár később próbálkozott a háborúból való kiugrással, ám összességében nem állta útját a zsidóüldözésnek.

A Fejér megyei ünnepségen Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke azt mondta, további szobrokat kívánnak állítani Horthy Miklósnak.

A Hír TV megszólaltatta a DK elnökségi tagját, aki azt mondta:

Az, amit most készül csinálni a szélsőjobboldal, azt gondolom, hogy felháborító, a Fidesz pedig ennek teret ad. Ennek a gyűlöletkeltésnek. Horthy, hogyha nem is bizonyítottan, de háborús bűnös, részt vett nagyon-nagyon sok magyar zsidó deportálásában. Ennek következményeként ugye halálában. Elszomorító, hogy a 21. században ezt a magyar kormány megengedi. Akár magánterületen, akár nem, hogy egy ilyen embernek, mint Horthy Miklós szobra legyen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!