szerző:
hvg.hu

Véget vetett vasárnap a találgatásoknak a BBC, és bemutatta a legújabb Doktort. Aki nő.

A kisebb-nagyobb megszakításokkal 1963 óta futó kultikus sci-fi tévésorozat, a Doctor Who (magyarul Ki vagy, Doki?) főszereplőjét, a Doktort eddig mindig férfi alakította. Az évek során tizenkét színész bújt a karakter bőrébe (illetve feltűnt a szerepben röviden John Hurt is), a műsor 2005-ös feltámasztása óta sorrendben Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith és legutóbb Peter Capaldi.

Amikor egy-egy színész kiszállt a sorozatból, a sztori szerint a Doktor minden alkalommal "regenerálódott", ez fog történni Capaldival is. Az azonban eddig nem derült ki, hogy ki veszi át a helyét, ki indul újabb kalandokra a kék rendőrségi telefonkészülék alakját felvett időgépben, a TARDIS-ban.

A BBC vasárnap, a wimbledoni tenisztorna döntője után leplezte le az új Doktort, akit a 11. évadban, a sorozat történetében először egy nő, Jodie Whittaker alakít majd. Az angol színésznő – aki hazájában ismertnek számít – azt mondta, feministaként elképesztő érzés volt számára, hogy kiválasztották a szerepre.

A Doctor Who-rajongók és a tévés szakma régóta várta, hogy a készítők szakítsanak a hagyománnyal, és egy fehér férfi helyett nőt vagy színes bőrű színészt válasszanak főszereplőnek.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a sorozat vezető írója – a nagy sikerű Sherlock-sorozaton is dolgozó –, Steven Moffat helyére Chris Chibnall kerül. Ő pedig azt mondta: mindig is egy színésznőt képzelt a 13. Doktor szerepébe.

Akadt, aki szerint a BBC döntése azt mutatja, hogy a politikai korrektségnek képtelenség gátat szabni, a rajongók túlnyomó többsége azonban üdvözölte Jodie Whittaker bemutatkozását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!