szerző:
hvg.hu

A nagy múltú sci-fi magazin kiadója megegyezett a meglopott amerikai írók képviselőivel: mindenkit kárpótolnak.

A Mandiner 2016-os nyomozásából derült ki, hogy az egykor nemzetközi szinten is kiemelkedő példányszámban eladott Galaktika magazin 2004 óta rengeteg alkalommal a szerzők tudta és az eredeti publikáció engedélye nélkül vett át novellákat.

A cikk megjelenése után az amerikai Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) közleményben szólította fel a szervezet tagjait, hogy az ügy megnyugtató megoldásáig ne dolgozzanak a magyar kiadóval.

Néhány nappal ezelőtt a cikkeket szerző Pintér Bence – a SFWA és az írókat képviselő Author's Guild közleményére hivatkozva – a blogján számolt be a fejleményekről: a két szervezetnek hónapokig tartó tárgyalások után sikerült megegyeznie a Galaktikát kiadó Metropolis Media Kft.-vel.

A Galaktika kiadója ebben megígérte, hogy a jövőben mindig engedélyt kér majd a novellák közlésére; valamint arra is szerződés kötelezi, hogy minden meglopott szerzőt kárpótoljanak. A kárpótlás összegét minden szerzővel külön tárgyalja le a kiadó.

Pintér információi szerint összesen 267 írót lopott meg a magazin, köztük 150 élő és 117 már elhunyt író érintett.

 

A Galaktika közleménye

A magazin szintén ma (2017. július 25.) számolt be a honlapján az ügy legújabb fejleményeiről: "Amikor tavaly belevágtunk a tartozások rendezésébe, elkötelezettségünk és jó szándékunk bizonyítására szerettünk volna minél előbb pozitív eredményekről és az ügy sikeres lezárásáról beszámolni szerzőinknek, olvasóinknak és partnereinknek. Menet közben azonban kiderült, hogy a probléma megoldása sajnos lassabban megy, mint gondoltuk".

Azt írják, akiket el tudtak érni, azokat már 100 százalékban kárpótolták, de jelenleg már csak a kérdéses novellák 10 százalékának ügye rendezetlen. "Ennek legfőbb oka, hogy vannak olyan szerzők, akiknek különböző novellái más-más ügynökséghez tartoznak, vagy ugyanaz az írás valahány évig az egyik ügynökséghez tartozott, azután átkerült a másikhoz. Ilyen esetekben a tárgyalásokba mindkét vagy olykor három ügynökséget bele kell vonni, hogy egyértelmű legyen, ki jogosult a jogdíj rendezésére. Ezt tovább bonyolíthatja az a kérdés, hogy melyik külföldi ügynökséget melyik magyar ügynökség képviseli, mert idő közben ezek is változnak".

A hvg.hu-hoz eljutattott levelükben azt is hozzátették: "Pintér Bence az ügy kirobbanása óta legalább egy tucatnyi cikket írt a témáról, folyamatosan napirenden tartva azt, írásaiban egyre több csúsztatással, illetve nem megalapozott spekulációval. Többek között azt is megírta, hogy saját ellenőrzése alapján még a 2017 januári számunkban is lopott novellák szerepeltek, ami tényszerűen nem volt igaz, és ezért helyreigazítást is kértünk tőle".

UPDATE: A Galaktika által kért helyreigazításra nem került sor - hogy miért, azt Pintér Bence ebben a cikkében indokolja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!