szerző:
Németh Róbert

A természetesen Van Gogh stílusában elkészített mozit szeptember 22-én mutatják be. A miskolci Cinefesten bemutató előtt már megtekinthetjük.

A Loving Vincent című film - mely Van Gogh művészetét köti össze a művész élettörténetével - Dorota Kobiela festő és Hugh Welchman filmes együttműködésében készült, s mint olyan, minden idők első ilyen típusú életrazi filmje, írja a Huffington Post.

A film Van Gogh 1890-ben bekövetkezett hirtelen halála, vitatott öngyilkossága körül vizsgálódik. A narrátor, egyben a Loving Vincent nyomozó-figurája egy létező Van Gogh-portré alanya, Armand Roulin (a történet érdekessége, hogy Van Gogh 1888-ban és 1889-ben a teljes Roulin családot megfestette, a férj, Joseph, a feleség Augustine, és a három gyermek, Armand, Camille és Marcelle portréit).

125 művész közreműködésével készült el a film. Ők egy közösségi médiás felhívás után csatlakoztak a filmes projekthez, és 120 Van Gogh-festmény elemeiből állítottak elő 65,000 festett képkockát, Lengyelországban, egy gdanski stúdióban. A film cselekménye Van Gogh 800 levelének tartalmából állt össze.

A filmet idehaza is láthatjuk már a mozis bemutató előtt, a szeptember 8-17. közötti Jameson Cinefest - 14. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilm programjában. 

És akkor itt az előzetes: