szerző:
hvg.hu

A szovjet vezér halála utáni káoszt mindenféle tabu nélkül bemutató szatírához a jelenkori tévézés talán legviccesebb színészét és még egy Monty Python-tagot is sikerült beszervezni.

Armando Iannucci nevét tíz éve még csak a legínyencebb sorozatrajongók ismerhették, a The Thick of It című, a brit kormányon belüli szerencsétlenkedésre épített térdcsapkodóan vicces komédiájának későbbi filmváltozatát (Egy kis gubanc / In the Loop) már Oscarra jelölték, de Az alelnök (Veep) című amerikai, Emmy-kedvenc sorozat készítőjeként vált igazán ismertté.

A politikai szatíra nagymestere ezúttal egy kicsit visszautazik az időben, és a Sztálin halála (The Death of Stalin) című francia képregény alapján a szovjet diktátor utolsó napjait, valamint a halála után a felső vezetésben eluralkodó káoszt mutatja be a maga elképesztően kreatív trágárságaival együtt.

De ha a sztori nem győzött volna meg valakit, akkor elég a szereplőgárdára nézni: Jeffrey Tambor (Arrested Development, Transparent), Michael Palin és Steve Buscemi egyértelműen a legnagyobb nevek, de Andrea Riseborough (Birdman) és Olga Kurylenko (A hét pszichopata) számára sem ismeretlen terület a komédia, és most a leginkább a Homelandből ismert Rupert Friend is megmutathatja humoros oldalát.

A film a Torontói Filmfesztiválon mutatkozik be szeptemberben, az Egyesült Királyságban pedig október 20-án lesz a premierje. Csak remélni tudjuk, hogy idővel hozzánk is eljut.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!