szerző:
hvg.hu

A tegnapi gyengébb felhozatal után péntekre igazi ínyencségek várhatók a Sziget-programban. Íme, a szokásos ötös ajánlónk a Fesztivál-köztársaságra emigrálóknak.

Dope Calypso, Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpad 16:30

A legfrissebb klipjében (Bang Bang) a férfitest szépségeiben elmerülő zenekar a jelenlegi hazai színtér legszórakoztatóbb produkciója, mert hogy nem csak vicces szinte az összes vizuális megnyilvánulásuk, de közben még elég harapósan is szólnak azok a koszos powerpop-futamok, amelyek kiemelték a hazai mezőnyből a Dope Calypsót. A csapat a külföldön is izgalmasnak tartott zenekarokat felkaroló HOTS-program keretében ősszel nemzetközi helyzetben is kipróbálhatja magát.


PJ Harvey, Dan Panaitescu – Nagyszínpad 19:30

Ha lehet ennyi szubjektivitást megengedi, egyértelműen ez az a koncert, amit a legjobban várunk az idei felhozatalból. PJ Harvey ugyanis az egyik legzseniálisabb angol dalszerző-gitáros-énekesnő, és még sohasem lépett fel Magyarországon. Az artpop nagyasszonya összességében is fantasztikus életművel rendelkezik, de a 2010-es években kifejezetten nagy formát futott – igaz, hogy csak két nagylemezt készített, de azok – a 2011-es Let England Shake és a 2016-os The Hope Six Demolition Project – igencsak kiemelkedőek.

Danny Brown – A38 Színpad, 20:15

Lelkendeztünt már többször az amerikai hiphop különcéért, aki főleg 2016-os lemezével, az Atrocity Exhibitonnel nyűgözte le nem csak a hiphopot közelről figyelőket, hanem szinte a teljes zenekedvelő közeget. A számos különböző hatást, jazzt, soult, house-t vegyítő alapokkal jelentkező Brown a hírek szerint ráadásul élőben is uralja a színpadot, szóval idén tényleg kiderül, hogy néhány rosszabb példa után (pl.: Tyler The Creator) a Szigeten is működik-e a hiphop ekkora fesztiválközönség előtt.

Kasabian, Dan Panaitescu – Nagyszínpad 21:30

Két éve is hibátlan bulit nyújtott a nagyszínpadon a Kasabian (amelynek tagjai a koncert előtt a magyar forintokon látható figurákkal fotózkodtak). A zenekar a világ minden nagy fesztiválján fő fellépőnek számít, népszerűsége töretlen. Ráadásul idén jöttek ki új albummal, ami egy kicsit karcosabb, gitárosabb, bulisabb, mint a korábbiak. És bár olyan nagyon nem nyerte el a tetszésünket, már akkor azt jósoltuk, hogy a dalok igazán koncerten fognak élni. Ma kiderül.

DJ Shadow – A38 színpad 23:45

A kilencvenes évek elektronikuszenei beindulásának egyik emblematikus figurája, a korszak egyik legfontosabb nagylemeze, az Entroducing album alkotója már nincs ugyan a frontvonalban úgy, mint 20 évvel ezelőtt, de nem lett futottak még-nosztalgiahős. Tavaly például The Mountains Will Fall címmel jelentetett meg működőképes lemezt. Absztrakt, filmes hatású, artisztikus hiphopja és elektronikus zenéje most is elragadhat bennünket.

+ a magyar szál


Nagyon fura, tulajdonképpen megmagyarázhatatlan időpontban (16.45-kor az A38 színpadon) lép ma színpadra a Quimby, csakúgy, mint a tavaly a nagyszínpadon hatalmas bulit nyomó Bohemian Betyars, vagy a Tudósok is. Előbbi 17.15-kor nyitja a Világzenei Színpadot. Ezen egyébként a Szigetre is visszajáró, a latin-ska egyik legsikeresebb figurája, a szicíliai trombitás, Roy Paci nyomja a talpalávalót az Aretuskával. A Tudósok pedig 15 órakor adja elő a kánikulának agymenését a Petőfi Rádió színpadon, ahol normál időpontban a Wellhellót (21.30) és a Kiscsillagot (23.15) kaphatja el a maroknyi magyar szigetlakó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!