szerző:
MTI / hvg.hu

A 2014-es Eurovízió győztese egy brit fesztiválon zenélt volna a szíriai trióval. Az integráció jegyében született dalukat is elénekelték volna, ha a szíriai zenészeket beengedték volna az országba.

Conchita Wurst lemondta a Basalt nevű szíriai származású trióval az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválon péntekre tervezett fellépését, mert a brit hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt az együttes tagjaitól.

"Mindannyian nagyon sajnáljuk, mert nagyon vártuk már a fellépést" – közölte Facebook-oldalán az osztrák énekes, az Eurovíziós Dalfesztivál 2014-es győztese. A New European Songbook nevű uniós projekt részeként lépett volna fel a szíriai származású zenészekkel, akik több mint két éve élnek Ausztriában.

Conchita Wurst, Amjad Khaboura, Noor Eli Khoury és Almonther Alshoufi a fellépésen mutatta volna be egyebek mellett a Small House című, arab és angol nyelven énekelt közös dalt, amelynek idei mottója az integráció és a kulturális csere.

A skóciai Edinburghban két részletben, pénteken és szombaton mutatják be a New European Songbook dalait.

Fergus Linehan, a fesztivál igazgatója szerint az, hogy a zenészek nem kaptak beutazási engedélyt, "különösen fájdalmas a koncert szimbolikus értékét tekintve". Linehan a The Scotsman című skót lap szerint hozzátette: nem adják fel, és 2018-ban újra meghívják a zenészeket.

Az illetékes brit hatóság a lap kérésére sem kommentálta az ügyet.