szerző:
MTI / hvg.hu

A 2014-es Eurovízió győztese egy brit fesztiválon zenélt volna a szíriai trióval. Az integráció jegyében született dalukat is elénekelték volna, ha a szíriai zenészeket beengedték volna az országba.

Conchita Wurst lemondta a Basalt nevű szíriai származású trióval az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválon péntekre tervezett fellépését, mert a brit hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt az együttes tagjaitól.

"Mindannyian nagyon sajnáljuk, mert nagyon vártuk már a fellépést" – közölte Facebook-oldalán az osztrák énekes, az Eurovíziós Dalfesztivál 2014-es győztese. A New European Songbook nevű uniós projekt részeként lépett volna fel a szíriai származású zenészekkel, akik több mint két éve élnek Ausztriában.

Conchita Wurst, Amjad Khaboura, Noor Eli Khoury és Almonther Alshoufi a fellépésen mutatta volna be egyebek mellett a Small House című, arab és angol nyelven énekelt közös dalt, amelynek idei mottója az integráció és a kulturális csere.

A skóciai Edinburghban két részletben, pénteken és szombaton mutatják be a New European Songbook dalait.

Fergus Linehan, a fesztivál igazgatója szerint az, hogy a zenészek nem kaptak beutazási engedélyt, "különösen fájdalmas a koncert szimbolikus értékét tekintve". Linehan a The Scotsman című skót lap szerint hozzátette: nem adják fel, és 2018-ban újra meghívják a zenészeket.

Az illetékes brit hatóság a lap kérésére sem kommentálta az ügyet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!