szerző:
hvg.hu

Freund Ádám sci-fi musicalje, a Földiek is ott szerepel a legjobb hétnek tartott alkotás között a filmes egyetemek kínálatából.

Tavaly Kis Hajni Szép alak című filmje részesült hasonló elismerésben, a folytonosságot jelzi, hogy idén is ott van a hét kiválasztott alkotás között egy magyar film a diák-Oscar mezőnyében. Freund Ádám különleges műfaji alkotása, a Földiek c. musical sci-fi a vizsgafilmek kategóriájában versenyez, ahol három díjat osztanak ki (egy arany-, egy ezüst- és egy bronz fokozatú elismerést), ha egy film bármelyiket megnyeri ezek közül, automatikusan jelölhetővé válik a 2018-as Oscar-díjra a legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriájában.

Freund Ádám a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2016-ban, Salamon András és Miklauzic Bence osztályában. Eddig 2 kisfilmet rendezett (Sétagalopp, Laci), de rendezett például már klipet a Run Over Dogsnak is.

Az Amerikai Filmakadémia 1972-ben alapította a diák-Oscar-díjakat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására. A korábbi diák-Oscar-díjasok között olyan, ma már ismert rendezők vannak, mint Pete Docter (Agymanók), Cary Fukunaga (Beasts of No Nation, True Detective), John Lasseter (Verdák), Spike Lee (Szemet szemért), Trey Parker (South Park) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe).

A diák-Oscar negyvennégy éves történetében eddig egyszer díjaztak magyar filmet, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című 22 perces dokumentumfilmjét.

Tossenberger Tamás Kult

„Az nem empátia, hogy rosszul vagyunk mások nyomorától”

A diák-Oscar-díjra jelölt Kis Hajni úgy megy előre, hogy igazán csak egy dolgot szeretne: őszinte, önazonos filmeket vászonra vinni. Kecses humorral ragadja meg a kisemberek keserű mindennapjait, a fejében pedig még a mosdóba menet is karaktereket fejleszt. A díjak nem érdeklik, és példaképe sincs – ő Kis Hajni akar lenni, ami nagyon jól áll neki. Interjú a fiatal filmrendezővel.