szerző:
hvg.hu

Az osztrák testépítőből lett hollywoodi színészből lett republikánus politikus Facebook-oldalán fejtette ki álláspontját a charlottesville-i erőszakkal kapcsolatban. Nem is akárhogy.

Arnold Schwarzenegger vasárnap a Facebookon kommentálta a Virginia állambeli Charlottesville-ben elszabadult, rasszista gyökerű erőszak eseményeit.

Mint arról beszámoltunk, a Lee tábornok szobra miatt tüntető jobboldaiak megmozdulása péntek éjjel fehér felsőbbrendűséget hirdető fáklyás menetbe torkollott, majd másnap egy szélsőséges jobboldai fiatalember ellentüntetők közé hajtott, ezzel egy fiatal jogvédő nő halálát okozva. Ez után olyan tömegjelenetekre került sor, hogy rendkívüli állapotot hirdettek a városban. Az utcai erőszakot politikai vihar követte, Donald Trump elnök csak nagy késedelemmel mondott le az erőszak relativizásáról, az eseményekkel kapcsolatban eleinte úgy fogalmazott, hogy az erőszak "minden oldalon megvan". A helyzetet előbb felesége és lánya igyekezett menteni, majd hétfőn lemondott az elnök ipari tanácsadó testületének afroamerikai tagja. Végül Trump mégis egyértelműen elítélte a rasszizmust, és megnevezte a Virginiában történtek felelőseit.

Schwarzenegger pedig a következőket írta:

"Elszörnyedtem a Charlottesville-ben masírozó názik és fehérfelsőbbrendűség-hívők láttán, és mélyen elszomorított, hogy

egy belföldi terrorista vette el egy ártatlan ember életét.

Heather Heyer, valamint Cullen hadnagy és Bates rendőr családja jár a fejemben, imádkozom értük. (Az utóbbi két férfi a virginiai rendőrség egyik helikopterének lezuhanásakor halt meg a hétvégén - a szerk.)

Miközben az úgynevezett 'fehér nacionalisták' szerencsésnek érezhetik magukat, amiért olyan országban élnek, ahol joguk van szörnyű, helytelen, gyűlölködő nézeteiket hangoztatni, nekünk, többieknek azért kell felemelni a hangunkat és mozgósítani erőforrásainkat, hogy elítéljük a gyűlöletet, és minden lehetőséget megragadjunk a tolerancia terjesztésére.

Üzenetem a számukra egyszerű:

nem fogtok győzni. A mi hangunk erősebb. Nincs fehér Amerika - csak Amerikai Egyesült Államok.

Ti sem gyűlölettel a fejetekben jöttetek világra - változhattok, növekedhettek, fejlődhettek, és ajánlom is, hogy kezdjétek el mielőbb.

Ma 100 ezer dollárt küldök egy olyan szervezetnek, amely a gyűlölködés ellen küzd, és amellyel évtizedeken át dolgoztam - ez a Simon Wiesenthal Központ. Ez a szervezet egy olyan csodálatos nácivadász után kapta a nevét, akit volt szerencsém a barátomnak tudni. Beszéltem az alapítóval, Marvin Hier rabbival, így tudom, hogy adományomat a tolerancia terjesztésére, a gyűlölködés megállítására használják majd Amerika-szerte az oktatásban, az utcákon és az interneten.

Az az álmom, hogy mindannyian csatlakoztok hozzám: kiválasztotok egy számotokra szimpatikus, gyűlölet ellen küzdő szervezetet, és így vagy úgy támogatjátok.

Együtt erősebbek vagyunk, mint a gyűlölet, amit a múlt hétvégén tapasztalhattunk" - zárta sorait a volt kaliforniai kormányzó.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!