szerző:
hvg.hu

A szervezők bejelentése alapján kijelenthető, idén a zenés filmek uralják a miskolci fesztivált, ahol külön szekció ünnepli majd az újra fénykorát élő musical műfaját olyan népszerű filmek vetítésével, mint a Hair, a Rocky Horror Picture Show vagy a Jézus Krisztus Szupersztár. De a Beatles-, és a Placebo-rajongók is készülhetnek a CineFestre.

A mikolci CineFest MusicDocs blokkjában szerepel a Beatles karrierjét bemutató Eight Days a Week, Ron Howard rendezésében, vagy a Whitney Houston tragikus sorsáról mesélő Whitney: Can I be me – jelentették be a szervezők.

A The Beatles: Eight Days a Week a zenekar történetét dolgozza fel a gombafejek fellépésein keresztül, a liverpooli kis kluboktól kezdve a gigászi turnék végéig, amikor már őrjöngő tömegek előtt koncerteztek hatalmas stadionokban New Yorktól, Melbourne-ön át, Tokióig. A sosem látott felvételeket felvonultató Whitney: Can I be me (Whitney: Lehetek önmagam?) című filmben pedig a két rendező, Nick Broomfield és Rudi Dolezal, arra vállalkozik, hogy elmeséli az elképesztő sikereket elérő hang mögötti ember tragikus történetét.

De ott szerepel a szekcióban a 20. születésnapját egy oroszországi turnéval ünneplő Placebóról szóló film is. A Placebo: Alt.Russia (Placebo: Az orosz turné) az orosz nagyvárosok alternatív kultúráját mutatja be, miközben végigkíséri a zenekart a turnén. Charlie Targett-Adams, a többszörösen díjazott Placebo: Az orosz turné c film rendezője személyesen is tiszteletét teszi a Jameson CineFesten, a szeptember 10-i premiert követő beszélgetésen találkozhat vele a közönsèg, ahol első kézből kapunk élménybeszámolót a Placebóról, a turnéról, Oroszországról.

A Jameson CineFest filmtörténeti programsorozata, a Szabó István védnökségével futó CineClassics ünnepi vetítéssel tiszteleg a Sörgyári capriccio, rendezője, Jiří Menzel és főszereplője, Magda Vášáryová előtt. A 8 éves CineClassics számos más programmal is várja a közönséget szeptember 8. és 16. között Miskolcon. Megemlékezik Radványi Gézáráról: a legendás rendező 110 éve született, a Valahol Európában c filmje pedig éppen 70 éves – Miskolcon lesz a csodálatosan felújított kópia világpremierje. A tizedes meg a többiek aranyköpéseit százezrek idézik, a felújított filmet most nagyvásznon láthatja a közönség, a CineFesten, a 10 éve elhunyt Darvas Ivánra is emlékezve. Dargay Attilával a Színészmúzeumban kiállítás foglalkozik, a moziban pedig a Vukot és a Lúdas Matyit nézhetjük újra, emlékezve a 90 éve Miskolcon született animációs filmesre, Gusztáv, Pom Pom, Vuk alkotójára.

A Blaumilch-csatorna című izraeli film vetítése és egy kerekasztal-beszélgetés Ephraim Kishont, a magyar származású kitűnő izraeli humoristát idézi föl. A CineClassicsban lesz a magyar ősbemutatója az Oscar-díjas Trauner Sándort, azaz Alexandre Traunert bemutató vadonatúj portréfilmnek is. A díszlettervező – akiről 2013-ban már konferenciát is rendezett a Jameson CineFest – páratlan karrierjét többek között az Amélie csodálatos élete rendezője, Jean-Pierre Jeunet idézi fel.

A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában – a western és a horror után – idén a modern musicalek állnak. A programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rocheforti kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen c. magyar zenés film. Szeptember 9-én, 15 órától kerekasztal-beszélgetés is foglalkozik a mindig újra fel-feltámadó műfajjal.

Minden további infó a fesztiválról a hivatalos oldalon található.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!