szerző:
hvg.hu

Virágtengerrel emlékeznek a britek a királyi család legnagyobb hatású celebjére.

Rendkívüli időket élt meg Nagy-Britannia húsz évvel ezelőtt. Diana hercegnő hirtelen és váratlan halála az egész országot felforgatta, és a megrázó napokat az alattvalók, rajongók és polgárok mellett a királyi család is nehezen viselte.

A hercegnő halálának a húszéves évfordulóján ugyanúgy virágok borítják be a Kensington-palota környékét. (A Diana-emlékezések hátteréről szóló cikkünket itt találja.)

©

Szerdán Diana fiai, Vilmos és Harry herceg is megnézték a virágtengert, és köszönetet mondtak az üzenetekért. Meglátogatták a Diana emlékére a Kensington-palotában létrehozott Fehér Kertet, és több olyan jótékonysági szervezet képviselőjét is fogadták, akiket az édesanyjuk támogatott. A Kensington-palota volt Diana otthona 15 évig tartó házassága alatt, majd a válása után is.

Csütörtökön külön megemlékezést tartanak a londoni Mildmay Mission Aids kórházban, amelynek a hospice-részlegét Diana rendszeresen látogatta.

Diana halálának az évfordulójára több film is készült. A BBC új dokumentumfilmje, a Diana, 7 Days a hercegnő halála és a temetése között eltelt hétre fókuszál, és azért különleges, mert Vilmos és Harry herceg is felidéz benne, hogy miként élte meg ezt a hatalmas törést.

©

Egy másik, szintén erre az alkalomra készült dokumentumfilm már sokkal ellentmondásosabb, egy olyan felvételt mutat be ugyanis, amelyet Diana nem a nyilvánosságnak szánt, és olyan témákat érint, amelyek nem is a nyilvánosságra tartoznak. A Channel 4 azonban a tiltakozások ellenére bemutatta a filmet – feltehetően a nézettségi szempontokat szem előtt tartva.

Az ITV dokumentumfilmjében Harry arról beszélt, hogy nem telik el nap anélkül, hogy a bátyjával ne gondolnának arra, milyen lenne, ha az édesanyjuk még mindig élne. Tony Blair volt miniszterelnök, akinek az „emberek hercegnője” kifejezést köszönhetjük, azt mondta, biztos benne, hogy Diana folytatta volna a számára fontos ügyek felkarolását a leprától kezdve az AIDS-en át a taposóaknákig.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Vándor Éva Kult

Lehetne-e még ennél is meztelenebb Diana?

Imádta a kamera, és neki is lételeme volt, hogy nézzék. De vajon Diana hercegnő nyilvánosság előtt zajló élete és halála lehet-e olyan érdekfeszítő, hogy azokat a gondolatait is megismerjük, amelyeket nem a nyilvánosságnak szánt? Húsz évvel a halála után még mindig érvényes a dilemma: mennyire lehetünk kíváncsiak mások magánéletére?