szerző:
hvg.hu

A két popénekes nevére való keresés visz a legtöbb veszélyes oldalra az interneten – derül ki egy friss felmérésből.

A McAfee kiberbiztonsági cég idei jelentése szerint a negatív toplistán az első öt között Lavigne és Mars mellett Carly Rae Jepsen, Zayn Malik és Celine Dion szerepel még. A cég tapasztalatai szerint a legveszélyesebb kifejezés az "Avril Lavigne free mp3", amelynek beírása a keresőbe 22 százalékban olyan oldalakra vezeti a rajongókat, amelyek rosszindulatúak.

A 32 éves Lavigne néhány éve eltűnt a nyilvánosság elől, mert Lyme-kórban szenved, tavaly azonban bejelentette, hogy négy év után először új albuma jelenik meg, ami miatt hirtelen nagyon megélénkült iránta az érdeklődés, ezzel az internetes keresések száma is megugrott.

A friss McAfee-jelentésben a veszélyes oldalakra vezető celebnevek között olyanok szerepelnek még, mint Justin Bieber, Beyoncé, Katy Perry, Anna Kedrick, Jennifer Lopez vagy Hailee Steinfeld.

"A mai digitális világban azonnal meg akarjuk szerezni az elektronikus eszközeinkre a legújabb albumokat, videókat, filmeket" – indokolta a jelentés eredményét Gary Davis, a cég elnökhelyettese, aki arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy lassuljanak le, és vegyék figyelembe a neten előforduló biztonsági kockázatokat. "A klikkelés előtti gondolkodás hosszú időre segíthet megőrizni az internetes biztonságot" – mondta a szakember.