szerző:
hvg.hu

Botrány tört ki a kolozsvári román opera előadása közben egy muszlim énekes miatt.

Botrányos helyzet alakult ki a Kolozsvári Állami Román Operában – számol be a transindex.ro.

Az évad első előadásán Karl Jenkins A fegyveres ember – Mise a békéért című kortárs darabját muatták be. Az előadás egy adott pontján, amikor Refi Erghiun, egy dobrudzsai származású müezzin kezdett énekelni, a nézőtéren felállt az Új Jobboldal szélsőjobb alakulat néhány tagja, és a román himnuszt kezdték el harsogni.

Erghiun ennél a pontnál kénytelen volt abbahagyni az éneklést, a technikusok pedig lekapcsolták egy ideig a színpadon a lámpákat, míg a biztonságiak ki nem vezették a neonácikat a teremből.

Călin Mărincuşm, az akció vezetője, miközben kikísérték, még elmondta, a darabot azért hozták ide Bukarestből, hogy mossák vele a kolozsváriak agyát. "Ez egy olyan mise, ami arról szól, milyen nagy is Allah, mintha nem látnánk, mi folyik a világban. Azért kellett itt bemutatni, hogy lássuk, milyen jó is a multikulturalizmus, milyen jól talál hozzánk, és milyen áldásos hozadékai vannak. Az a müezzin többször is Allah Akbar-t énekelt, amikor ugyanezzel a felkiáltással csak ma megöltek két embert Marseille-ben" – mondta a neonáci vezető.

A tiltakozó csoport minden tagját a rendőrőrsre szállították, az opera igazgatója nem kívánta kommentálni a történteket.