szerző:
hvg.hu

Csütörtökön kiderül, ki követi Bob Dylant.

A Ladbrokes fogadóirodánál minden évben lehet fogadni az irodalmi Nobel-díjasra, ami – valljuk be – elég kiszámíthatatlan műfajnak számít. Több író, költő – például Murakami, Philip Roth, vagy a kenyai költő, Ngugi Wa Thiong'o – is sok éve befutónak számít, de a Svéd Királyi Akadémia szóvivője végül mindig más nevet mond ki, amikor bejelenti a győztest.

A tavalyi díjazott, Bob Dylan például ugyan évekig szerepelt a listákon, de soha nem a legelőkelőbb helyeken, nála tavaly esélyesebbnek számított a fogadóirodák szerint például két magyar író: Krasznahorkai László és Nádas Péter.

Ők egyébként évek óta benne ott vannak az élmezőnyben, és nincs ez másként idén sem.

Nádas Péter három nappal a bejelentés előtt a Landbrokes-listán a 11. legesélyesebbnek számít (az előtte állók közül sok a holtverseny) a 28-as oddszával. (Nádas Péter: Brüsszel nem védi meg a demokráciát, mert nem teheti – interjúnk Nádas Péterrel itt.)

Még nála is nagyobb esélyes a fogadóiroda szerint a korábban Man Booker-díjjal elismert író, Krasznahorkai László (Krasznahorkai László: "Szélhámosok vagyunk" – interjúnk itt olvasható), akire – három másik íróval együtt – már csak húszszoros összeget fizetne a Ladbrokes.

A Nobel-díjak győzteseit e héten hirdetik ki: hétfőn az orvosi-élettani, kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése. Október 6-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 9-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. A díjakat, amely mellé idén 9 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A 2017-es esélyesek listája jelenleg így néz ki, zárójelben az oddsokkal.

1.
Ngugi Wa Thiong'o
(4/1)

2.
Haruki Murakami
(5/1)

3.
Margaret Atwood
(6/1)

4.
Amos Oz
Claudio Magris
Javier Marias
(mindhárman 10/1)

5.
Adunis
(12/1)

6.
Don DeLilo
Yan Lianke
(mindketten 14/1)

7.
Ko Un
(16/1)

8.
Jon Fosse
(18/1)

9.
Antonio Lobo Antunes
Cesar Aira
Ismail Kadare
Krasznahorkai László
(mindhárman 20/1)

10.
Abraham B Yehoshua
Daniel Kahneman
Joyce Carol Oates
Peter Handke
Philip Roth
(mind az öten 25/1)

11.
Nádas Péter
(28/1)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!