szerző:
hvg.hu

Hatalmas botrány lett az "u,u,u" című dalból, főleg mert a Nemzeti Kulturális Alap támogatta a hozzá készült klipet.

Egy hete került fel a ByeAlex és Majka új számához készült klip, amit az NKA 100 ezer forinttal támogatott, így a logójuk is szerepel a videóban.

A dal sokaknál kiverte a biztosítékot, a kommentelők egy része úgy véli, szélsőségesen szexista mind a klip, mind a szöveg, amiből egy kis részletet idézünk:

"Szoros a nadrág,
mert már ingerled régen
Letolom flegmán térdig,
ülj bele szépen."

Az NKA nemrég közleményben válaszolt a támogatással kapcsolatban, mint írják, a jövőben pontosítani fogják a pályázati dokumentáció tartalmát:

"A klip a Könnyűzene Kollégiuma könnyűzenei képanyagok készítésére, terjesztésére meghirdetett pályázaton 2017 júniusában részesült 100.000,- Ft támogatásban. A Könnyűzene Kollégiuma által megítélt támogatások az Artisjus által kezelt zenei jogdíjakból származnak, mely bevételeket nagymértékben sikeres előadók tevékenysége biztosít, mint például a klip alkotói. Jelen pályázati felhívás nem írta elő a klipek forgatókönyvének, illetve dalszövegének benyújtását, ebben az esetben a két előadó eddigi munkássága alapján szavazott bizalmat a Kollégium. A Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást, ugyanakkor tiszteletben tartja a művészi szabadságot. A fenti elvek figyelembevételével az ügy kapcsán a jövőben bővítjük, pontosítjuk a pályázati dokumentáció tartalmát. Emellett azt is haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy milyen arányú támogatás esetén, milyen formában indokolt az NKA logójának használata" – írják a honlapon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!