szerző:
hvg.hu

Fela Kuti munkássága előtt tiszteleg többek közt Sena és az Akkezdet Phiai október 14-én.

Felabration – ez a címe annak az estnek, melyre New York, Párizs, Tokió és London után, Budapesten is sor kerül. A Felabration fesztivált 19 éve szervezik meg világszerte, de a közép-kelet-európai régióban ez lesz az első hivatalos esemény.

Az emlékest a legendás nigériai zenész és emberjogi aktivista, Fela Kuti munkássága előtt tiszteleg. Fela Anikulapo Kuti a polgárháborútól és korrupciótól sújtott, káosz uralta Nigériában lett egy merőben új, elsöprő erejű zenei stílus, az afrobeat megteremtője és az ország egyik legmeghatározóbb közszereplője.

Fela zenéje, az afrobeat egyedi fúziója a jazznek, a hetvenes évek amerikai funkjának, a tradicionális nyugat-afrikai és a korabeli ghánai-nigériai high life stílusoknak. Jellemzően nagy létszámú zenekarral, ütős és hatalmas fúvós szekcióval, táncosokkal kiegészülve adnak elő átlagosan 15-20 perces kompozíciókat, energikus szólókkal és rendszerellenes, társadalmi igazságtalanságokról szóló szövegekkel.

Válogatott hazai zenészekből külön erre az alkalomra állt össze a The Mabon Dawud Republic zenekar, amit nem más vezet majd, mint a világszerte a legaktívabb afrobeat előadók között számon tartott Dele Sosimi, aki közel egy évtizeden át billentyűzött Fela Egypt ’80 nevű zenekarában.

Az eseményen olyan neves előadók működnek közre, mint Sena Dagadu, Elsa Valle, Saïd Tichiti, Akkezdet Phiai és a Slow Village.

A helyszín a Trafó Kortárs Művészetek Háza
Az est a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program
18.00 – Kapunyitás
18.30 – Music is the Weapon filmvetítés
19.30 – beszélgetés Dele Sosimivel
20.00 – koncert