szerző:
hvg.hu

Október 15-én másodjára rendezik meg az Európai Art Mozi Napot 34 országban, köztük Magyarországon is, összesen 26 moziban.

„Európa mozizni megy!” – szól az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az október 15-re meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából 26 magyarországi művészmozi is.

Itthon négy új európai koprodukcióból és három magyar alkotásból áll a filmkínálat: látható lesz a provokáció nagymesterének tartott Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, A négyzet és a film cannes-i vetélytársa is, Michael Haneke Happy End című drámája Isabelle Huppert-rel a főszerepben. Premier előtt vetítik a holland Martin Koolhoven zsigeri western-thrillerét, a Megtorlást, Mészáros Márta várva várt új filmjét, az Aurora Borealis – Északi fényt és az előző filmjével a Berlinale ifjúsági filmdíjat, a Kristály Medvét elnyert Arild Andersen érzékeny és elgondolkodtató családi drámáját az örökbefogadásról, Az igazi törődést.

A friss filmek mellett egy magyar filmklasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció adja az esemény teljes hazai filmkínálatát: a legendás rendező, Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba kerül a Filmalap által digitálisan restaurált A Pál utcai fiúk – az Uránia Nemzeti Filmszínházban centenáriumi Fábri-kiállítást és pódiumbeszélgetést is szerveznek –, valamint látható lesz az elmúlt évek egyik legeredetibb magyar mesekönyvéből készült Egy kupac kufli is.

Részletes filmismertetők, vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján találhatók, valamint a Facebook-esemény alatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!