szerző:
hvg.hu

RB Kapitány az angyalföldi munkáskerületben kezdte pályafutását, elsőként játszott Magyarországon Jimi Hendrix- és Cream-dalokat. Több zenekarban is hallhatta a közönség – Tűzkerék, Taurus, Sakk Matt, Aligátor –, mégis elég kevés zenei anyag maradt meg tőle az utókor számára. Együtt zenélt többek közt Tátrai Tiborral, Som Lajossal, Póka Egonnal, Balázs Fecóval, Zoránnal.

Az ő emlékét őrzi a P-Box együttes híres dala: A Zöld, a Bíbor és a Fekete.

Nemcsak kiváló gitáros, remek előadó volt, hanem karizmatikus egyéniség is, akit a zenén kívül sok minden más is érdekelt, nyitott volt, sokat olvasott és szívesen beszélgetett az irodalomról. Sűrű zenekarváltásaiban az állambiztonság is közrejátszott, ami hatékonyan lehetetlenítette el a problémás együtteseket és zenészeket. Radics Béla sem bírta ezt sokáig, alkoholproblémái egyre súlyosbodtak, és ennek következtében halt meg. Alig maradt felvétel utána, de kultusza tovább él, ő az első rockzenész, akinek szobrot állítottak Magyarországon.

1982. október 18-án hunyt el, sírjára zenésztársai szedték össze a pénzt egy jótékony koncerttel. Sírkövére ezt a feliratot vésték: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!”

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!