szerző:
hvg.hu

Miki egér 1928. november 18-án bukkant fel először a képernyőn.

Az antropomorf, piros nadrágos, sárga cipős, fehér kesztyűs figura a vállalat-névadó, Walt Disney és Ub Iwerks alkotása. Eredeti neve Mortimer volt.

Első ízben a Plane Crazy című tesztfilmben bukkant fel, de valójában a Willie, a gőzhajó című - az egyik első hanggal ellátott - rajzfilmben debütált (még nem a ma ismert színekkel és alakkal). Jó ideig maga Disney kölcsözte a hangját számára, őt Jimmy MacDonald váltotta, aki 1947 és 1977 között volt Miki hangja, utána Wayne Allwine volt 1983 és 2009 között. Miki jelenlegi angol hangja Bret Iwan.

Több mint 130 filmben szerepelt, ezek közül tizet nomináltak Oscarra, melyekből a Land a Paw nyert díjat az animációs rövidfilm kategóriában. 1930 után képregények hőse is lett. Ő lett a névadója a Mickey Mouse Club című, 1955 és 1996 között futó tévésorozatnak is, amelyből olyan popsztárok kerültek ki, mint Justin Timberlake vagy Britney Spears.

Miki a rajzfilmekben többnyire olyan prominensekkel együtt jelenik meg, mint barátnője, Mini, valamint Pluto kutya, Donald kacsa, Goofy, vagy Pete.

Ő az első razfilmhős, aki csillagot kapott a hollywoodi Walk Of Fame-en.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!