Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Az európai zeneipar szereplői minden évben januárban gyűlnek össze Groningenben, hogy kis túlzással egy konferencia és fesztivál hátterében letárgyalják a következő egy év turnéit, megjelenéseit, lemezkiadásait. Ez a januári esemény a Eurosonic, ahol ezúttal minden eddiginél több magyar produkció bizonyíthat.

A január 17-én kezdődő fesztivál és szakmai konferencia, a Eurosonic Noorderslag bejelentette fellépőit, így kiderült, hogy a magyar zenei szcéna elég nagy számban képviselteti magát azon a fontos rendezvényen, ahol rengeteg ma már mainstreamnek számító előadó karrierje indult be.

Hivatalossá vált, hogy Groningenben koncertezik a Dope Calypso, a Mörk, a Belau és a Terra Profonda is, ami egyben tükrözi a magyar zene külföldi jelenlétéért felelő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) program egyik fő célkitűzését is, hogy a lehető legtöbb műfajú magyar produkció mutathassa meg magát a határokon túl.

©

Csak összehasonlításképp, a fesztivál jelenlegi programja alapján a régióból Csehországból 3, Romániából és Szlovákiából 1-1 előadó kapott meghívást a Eurosonicra.

A hollandiai eseményen egyébként a magyar zenekarok mellett a már A38-on koncertező, az elmúlt időszak nagy felfedezettjének számító Chelou, vagy a már többször dicsért, Szegedet is megjárt The Homesick is fellép.

Budapestet is megbabonázta a "zenék szeretkezéshez" dallisták új kedvence

Miután elkezdett saját dalokat írni és felvenni, felkapta a BBC és több brit híresség is, hogy aztán a dalaihoz készített animációs videókat már milliók nézzék a YouTube-on. A kezdeti sikerek ellenére azonban nagyon keveset lehetett tudni a Chelou néven alkotó rejtélyes figuráról. Egészen csütörtök estig, amikor Budapesten lépett fel, hogy egy órára valamit felfedjen a hálószobadalai mögötti titokból.

A Eurosonicra meghívott zenekarok közül a Dope Calypso-t már 2016-os lemezéért, és egy egészen szürreális interjúért is kiemeltük, a Mörk debütlemeze nálunk mutatkozott be, de egy hamburgi koncertjére is elkísértük a bandát. A Belau (felső képünkön) nagylemezét szintén tavaly mutattuk be részletesen, mint ahogy a bécsi Waves-es szereplésükön is ott voltunk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Bicsérdi Ádám Kult

Az európai zeneipar óriási lehetőség előtt áll, és ebből a buliból a keleti oldal sem akar kimaradni

Újraéledni látszik az a régiós együttműködés, és közös gondolkodás – legalábbis ami a zenét illeti – ami egy évtizede már felütötte a fejét a visegrádi országok körében. Prágában a szomszádos országok zeneipari szereplői találkoztak annak érdekében, hogy még szorosabbra fűzzék a kötelékeket, és hogy hamarosan ne csak a UK vagy US, hanem a POL, vagy a HUN rövidítés is jobban csengjen majd a zenekarok nevei mellett Nyugat-Európában. Beszámolónk a Nouvelle Prague-ról.

Bicsérdi Ádám Kult

Mit ér a zene külföldön, ha magyar?

Miért nem kell sajnálni a külföldi turnéra adott állami támogatást a Tankcsapdától? Miért fontos, hogy magyar zenekarok legyenek külföldi fesztiválokon, és miért kell támogatni a vidéki klubokat? Egyáltalán miért nyújtson támogatást zenészeknek az állam? Év eleje óta az A38 csapata bonyolítja a Cseh Tamás Programiroda feladatait, így a magyar zene külföldi jelenlétéről is rengeteg tapasztalat gyűlt össze már ennyi idő alatt.