szerző:
Németh Róbert

Háromnegyed évszázada született Jimi Hendrix.

"Nem az van, hogy 1967 előtt minden smafu volt, ami a gitáron történt, sőt, elég, ha csak a Shadows-t, Chuck Berry-t, Eric Claptont vagy George Harrisont említjük. Na, de mégis, amit Jimi Hendrix művelt a hathúros hangszerrel, az azért akkor egészen elképesztő, földönkívüli volt – s persze még mai szemmel is az –, és gyorsan hozzátesszük, nem csak, sőt talán nem is feltétlenül a virtuozitásra gondolunk, vagy a gitár addig nem pont jellemző, fokozottan szólisztikus szerepére, hanem arra a döbbenetes, erőteljes, pszichedelikus, gyakran nem evilági hangzásra, amit Hendrix hangszeréből kicsalt" - ezt írtuk idén tavasszal, amikor Hendrix fél évszázados kulcslemezét, az Are You Experienced című nagylemezét méltattuk.

Az a lemez, Hendrix bemutatkozó albuma valóban újraírta az elektromos gitár leckekönyvét - jelentőségét pont az mutatja, hogy mennyifél előadóra volt hatással: olyan egymástól távol eső zenékben halljuk ott a Hendrix-faktort, mint Prince és a Sonic Youth, hiphop és a heavy metal, és az sem véletlen, hogy a rocktól olyan távolabb eső előadókra is hatással volt, mint Miles Davis.

©

Az 1942-es születésű Hendrix Seattle-ben született, a rocktörténetírás szerint 15 évesen kezdett gitározni. Egy év katonáskodás után (1961-ben visszaeső autótolvajként ajánlották neki ezt a "menekülőutat") Tennessee-be költözött, alakított saját zenekart, de játszott olyan nagyokkal is, mint Wilson Pickett, Sam Cooke, vagy az Ike & Tina Turner-páros.

1964-ben New Yorkba költözött, ahol továbbra is kísérőzenészként működött, többek közt az Isley Brothers kísérőzenekarában játszott, de zenélt Little Richarddal is. 1966-ban, immár a New York-i bohémnegyed, a Greenwhich Village lakosaként megalakította első saját zenekarát, a rövid életű Jimmy James and The Blue Flames-t.

Hendrix aztán, mint sokan mások is a könnyűzene történetében, először nem saját hazájában lett próféta. New York átnézett rajta, a Stones menedzsere, Andrew Loog Oldham, amikor Keith Richards barátnője, Linda Keith beajánlotta, nem látta meg benne a potenciált, ahogy a legendás lemezkiadós, Seymour Stein sem. Végül az Animals volt tagja, a zenész helyett a menedzser pályát választó Chas Chandler vette a szárnyai alá, átvitte Londonba, és zenekart szervezett neki. Ez lett a Jimi Hendrix Experience – Hendrix, Noel Redding basszusgitáros és Mitch Mitchell dobos.

A gitáros-énekes üstökösszerű pályát futott be. Az Experience-szel három nagylemezt készített (Are You Experienced, 1967; Axis: Bold As Love, 1967; Electric Ladyland, 1968), majd zenekara feloszlatása után 1970-ben kihozott még egy albumot Band Of Gypsys nevű új együttesével, melyben egyébként volt katonatársa, Buddy Cox volt a basszusgitáros. Hendrix, aki ott volt a kor nagy ellenkulturális eseményein is, Monterey-ben és Woodstockban, 1970. szeptember 18-án halt meg Londonban. A zenész halálát fulladás okozta, a megelőző éjszaka kilenc Vasparax altató tablettát vette be, ami pontosan az ajánlott adag tizennyolcszorosa. Október 1-én temették el Seattle-ben. Elképesztő mennyiségű ki nem adott felvétel maradt utána - az elmúlt közel 50 évben majd egy tucat posztumusz lemez jelent meg hátramaradt felvételeiből.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!