szerző:
hvg.hu

Véget ért a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, a közönség díját idén a Volt egyszer egy Németország című film nyerte. A fesztivál közben az is kiderült, hogy hol kínálják Budapesten a legjobb hummuszt.

Több mint négyezren vettek részt a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon november 29. és december 3. között - közölték szerdán a szervezők.

A zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait vonultatta fel az elmúlt évekből a Puskin és a Művész moziban. Most először Debrecen, Pécs, Kecskemét és Szeged is csatlakozott a fesztiválhoz.

A korábbi Budapesti Zsidó Filmfesztivál és az Izraeli Filmhét szervezői idén döntöttek a közös folytatás mellett, a ZsiFi néven is ismert esemény a két, eddig külön működő rendezvény évtizedes tradícióit egyesítette. Így a tematikus fesztiválok között kiemelkedő, több mint 80 százalékos látogatottsággal zárt.

 A fesztiválon mutatták be Oren Rosenfeld 2016-ban készült, 72 perces dokumentumfilmjét, a Hummuszt, amiről a Közel-Keleten zsidók, muszlimok, keresztények egyaránt azt tartják, hogy "minden földi élet alapja". S persze, hogy leginkább azon versengenek, kié az igazi, és ki tud újabb s újabb Guiness-rekordot felállítani (jelenleg 10 tonnánál tartanak).

©

Ehhez a mozihoz kapcsolódott az egyik kísérőprogram, amelynek keretében Tilla és  Főzelékes(Szatmári) Feri, no meg persze a közönség Budapest legjobb hummuszát kereste. Már abból a 7 versenyműből, amit neveztek...

A nyilvános kóstoló alapján - a nem annyira népes, ám annál ismertebb mezőnyből -  az első helyet a Dobrumba étterem hummusza nyerte el, a második helyen a Hummusbar és a Fannan (dobozos) osztozott, a harmadik a Wesselényi Grill lett.

A 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál főszervezője a Bálint Ház-MAZS Alapítvány, kiemelt partnere Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet. A filmfesztivál része a Judafest rendezvénysorozatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!