szerző:
hvg.hu

A producer szerint ma rengeteg az egyforma, egy kaptafára készülő széria. A kedvencei a Maffiózók és a Drót, azonban a Reklámőrültek vagy a Totál szívás őt egyáltalán nem nyűgözte le.

Az izraeli alkotó, Hagai Levi évekig dolgozott egy izraeli szappanoperában, mielőtt elkészítette a BeTipult, a Terápia eredeti verzióját. Számára ez a műfaj kényelmes volt, mint egy aranyketrec. "Jól érzed magad benne, mert etetnek, tisztán tartanak, de ha van merszed, akkor ki kell szállni belőle.”

A Terápiát közel húsz ország, köztük Magyarország is átvette. Szerinte a legizgalmasabb, hogy az egyes adaptációkban minden ország a saját traumáival hozta összefüggésbe azt a történetszálat, amelyben egy pilóta azért fordul pszichológushoz, mert képtelen feldolgozni, hogy ártatlan áldozatokat parancsra lebombázott. „A legerősebben a magyar HBO-verzió nyúlt a karakterhez: a tömeges elbocsátásért felelős magánvállalkozóra írták át a tömeggyilkos pilóta karakterét. Izgalmas belelátnom a kultúrák pszichéjébe” – mondta az alkotó a HVG hetilapnak adott interjúban.

Hagai Levi jelenleg egy mozifilmen is dolgozik: amikor belevágott Etty Hillesum, az Auschwitzba elhurcolt holland asszony naplóinak filmes feldolgozásába, azt hangsúlyozta, hogy A megzavart élet nem holokausztfilm lesz. Azért nem, mert például a Saul fiával is vannak problémái: bár szerinte Nemes Jeles László rendkívül okosan rendezte meg a filmjét, a kísérlet, hogy a kamera végig Sault követi, azt a hamis érzést kelti, hogy ilyen lehetett átélni ezt a szörnyűséget.

Én pedig kételkedem abban, hogy az ott történtek egyáltalán bemutathatóak. Ezért gondolom úgy, hogy ennek a filmnek el sem kellett volna készülnie. Roman Polanski A zongoristája is remekmű a túlélésről, mégis, a haláltáborok világát bemutató részek adják a film gyenge pontját.

A producerrel készült interjút teljes terjedelmében a friss HVG hetilapban olvashatja el!

 

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!