szerző:
HVG

Rákosi Mátyásnak köszönhető, hogy az egykori Kúria épülete csaknem hetven évig különböző múzeumoknak adott otthont. Utolsó lakója, a Néprajzi Múzeum a múlt hét végéig fogadta a látogatókat.

Bár soha nem volt alkalmas múzeumnak, mégis számos országos közgyűjtemény keltetője volt a Kúria Hauszmann Alajos által tervezett épülete.

A HVG hetilap friss számából kiderül, azért ebrudalták ki a bíróságot 1948-ben, hogy méltó emléket állíthassanak a harmincas években itt zajlott Rákosi-pernek. Ennek csúcspontja a Rákosi hatvanadik születésnapját ünneplő kiállítás volt 1952-ben. Az első magyar blockbuster tárlatra félmillióan voltak kíváncsiak. Látható volt Rákosi egykori börtöncellájának mása, 25 teremben pedig megcsodálhatták a dolgozó nép által a vezérnek adott ajándékok végtelen sorát is.

Talán Rákosi életében betöltött szerepének köszönhette az épület, hogy – megannyi századfordulós műemlékkel, például a Budavári Palotával szemben – elkerülte, hogy historizáló díszeit elpusztítsák, és a szocreál szellemében átalakítsák. 1956 után már inkább kínos volt a rákosista múlt, így kaphatta meg a Nemzeti Galéria, majd a Néprajzi Múzeum az épületet. Most nekik is menni kell, azért, hogy visszatérhessen a Kúria. Egyelőre raktárba kerül a mintegy negyedmillió műtárgy.

Baán László miniszteri biztos pénteken jelenti be, hogy még az idén elkezdődik a Liget projekt részeként a múzeum építése.

A cikket teljes terjedelmében elolvashatja a friss HVG hetilapban.

©

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!