szerző:
HVG

Rákosi Mátyásnak köszönhető, hogy az egykori Kúria épülete csaknem hetven évig különböző múzeumoknak adott otthont. Utolsó lakója, a Néprajzi Múzeum a múlt hét végéig fogadta a látogatókat.

Bár soha nem volt alkalmas múzeumnak, mégis számos országos közgyűjtemény keltetője volt a Kúria Hauszmann Alajos által tervezett épülete.

A HVG hetilap friss számából kiderül, azért ebrudalták ki a bíróságot 1948-ben, hogy méltó emléket állíthassanak a harmincas években itt zajlott Rákosi-pernek. Ennek csúcspontja a Rákosi hatvanadik születésnapját ünneplő kiállítás volt 1952-ben. Az első magyar blockbuster tárlatra félmillióan voltak kíváncsiak. Látható volt Rákosi egykori börtöncellájának mása, 25 teremben pedig megcsodálhatták a dolgozó nép által a vezérnek adott ajándékok végtelen sorát is.

Talán Rákosi életében betöltött szerepének köszönhette az épület, hogy – megannyi századfordulós műemlékkel, például a Budavári Palotával szemben – elkerülte, hogy historizáló díszeit elpusztítsák, és a szocreál szellemében átalakítsák. 1956 után már inkább kínos volt a rákosista múlt, így kaphatta meg a Nemzeti Galéria, majd a Néprajzi Múzeum az épületet. Most nekik is menni kell, azért, hogy visszatérhessen a Kúria. Egyelőre raktárba kerül a mintegy negyedmillió műtárgy.

Baán László miniszteri biztos pénteken jelenti be, hogy még az idén elkezdődik a Liget projekt részeként a múzeum építése.

A cikket teljes terjedelmében elolvashatja a friss HVG hetilapban.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!