szerző:
hvg.hu/MTI

Kihirdették azt a hat előadót, akiket 2018-ban a Rock and Roll Hírességek Csarnokába iktatnak majd ünnepélyes keretek közt.

Korábban mi is megkérdeztük olvasóinkat arról, hogy kit látnának szívesen a Rock and Roll Hírességek Csarnokában a jelöltek közül. Azon a szavazáson a Depeche Mode nyert, a Judas Priest, a Radiohead és a Dire Straits előtt. Nos, ebből a négyesből végül csak a Dire Straits rajongói örülhetnek a hivatalos bejelentés után.

A rockmúzeum szerdai bejelentése szerint a 2018-as "újoncok" között lesz a Dire Straits mellett a Bon Jovi, a The Cars, a The Moody Blues, Sister Rosetta Tharpe és Nina Simone is.

Ez azt jelenti, hogy a Dire Straits-frontember, Mark Knopfler, és (ha zenekara a régi tagokat is beiktatja) a Bon Jovi-s ex-basszusgitáros Alex John Such révén újabb magyar származású tagjai lesznek a könnyűzene nagyjait egybegyűjtő all star-gárdának.

A gitárjáték egyik úttörőjeként ünnepelt Tharpe-ot, akit a "rock and roll keresztanyjaként" is emlegetnek, az Award for Early Influence elismeréssel iktatják be a csarnokba. Az amerikai énekes-dalszerző 1973-ban halt meg. Ugyancsak posztumusz kerül a hírességek közé Nina Simone. A 2003-ban elhunyt amerikai énekesnő, zongorista és emberi jogi aktivista olyan előadóművészekre volt hatással, mint Alicia Keys és Aretha Franklin.

Az Ohio állambeli Clevelandben található Rock and Roll Hírességek Csarnokába minden évben a könnyűzene történetének azon jelentős alakjait jelölhetik, akiknek legalább 25 évvel korábban jelent meg az első albumuk. A jelöltekről egy művészekből, zenetörténészekből és a lemezipar képviselőiből álló ezerfős testület szavaz, és a nagyközönség is leadhatja a voksát a csarnok honlapján.

A 33. beiktatási ceremóniát április 14-én tartják a clevelandi Public Auditoriumban. Az estre januártól lehet jegyet vásárolni, és a ceremóniát később az HBO is levetíti.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!