szerző:
hvg.hu

Mindenkit azonosítottak és letartóztattak, akit az esküvőről szóló amatőr felvételen láttak a rendőrség szerint.

Letartóztattak több fiatal meleg férfit Szaúd-Arábiában, miután az interneten megjelent egy amatőr videó egy meleg esküvőről, amit egy üdülőhelyen tartottak egy fesztiválon Mekka közelében, múlt pénteken.

A felvételen két férfi látható, egymás mellett álltak egy szőnyegen, egyikük menyasszonyi fátylat viselt, a körülöttük lévők pedig konfettit szórtak rájuk.

Szaúd-Arábiában a homoszexualitást tiltják és halálbüntetéssel fenyegetik, így a melegházasságok hatósági tolerálása is elképzelhetetlen.

Az nem tiszta, hogy a videón látható két férfi tényleg összeházasodott-e egy nem hivatalos ceremónián, vagy esetleg valamilyen performanszról volt szó.

A mekkai rendőrség még hétfőn közölte, hogy minden férfit letartóztattak, aki érintett volt az „incidensben”, miután azonosították a felvételen látható embereket.

Egyelőre nem tudni, pontosan mivel vádolják őket, illetve mi lesz a sorsuk.

Szaúd-Arábiában írott törvény nincs ugyan a szexuális orientációval vagy a nemi identitással kapcsolatban, de a bírók előszeretettel alkalmazzák döntéseik meghozatalánál az iszlám előírásait, ha homoszexualitás vagy valamilyen erkölcstelenségnek bélyegzett ügyben ítélkeznek – emlékeztetett a Human Rights Watch jogvédő szervezet.

A mekkai rendőrség szerint a mekkai meleg esküvőnek több „megdöbbent” ember is szemtanúja volt.

Tavaly februárban 35 pakisztánit tartóztattak le Szaúd-Arábiában, akik között transzneműek is voltak. Egyikük az őrizetben meghalt, és családja szerint a holttestén kínzások nyomai voltak. A hatóságok viszont azt állították, hogy szívrohamban hunyt el – emlékeztet a BBC.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!