szerző:
MTI

A 450 ezer fős Máltára körülbelül százezer vendéget szombatra, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitójára.

Több mint 400 programot rendez Valletta, Málta fővárosa a 2018-as Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban. Szombaton lesz a megnyitó.

Ez lesz "a legnagyobb ünnep", amelyet a sziget valaha látott – ígérte Jason Micallef, a Valletta 2018 program vezetője. A nyitóünnepségre körülbelül 100 ezer embert várnak. Ez a szám azért is óriási, mert az ország teljes lakossága mindössze 450 ezer fő. Rendezvényeket nemcsak Vallettában, hanem az egész szigeten tartanak.

Valletta Európa legkisebb fővárosa, az UNESCO 1980-ban vette fel a világörökségi listára.

Amikor Valletta 2012-ben elnyerte a 2018-as EKF címet, a hatóságok úgy látták: elérkezett a tökéletes alkalom arra, hogy megmutassák a világnak a város szépségét. "Málta 1964-ben elért függetlensége óta példátlan mértékű befektetésekkel igyekeztük biztosítani a város megújítását" – mondta Micallef.

2013 óta több mint 50 millió eurót fordítottak a városra, amelyből 10 millió eurót a kulturális terület kapott. 2018 közepén ennek köszönhetően új művészeti múzeum nyílik Vallettában.

Körülbelül ezer helyi és nemzetközi művész járult hozzá Valletta 2018 programjához, amelynek keretében 400 programot terveztek. A zenei, színházi, művészeti és táncrendezvények különböző helyszíneken kapnak helyet, hogy a látogatók a város történelmi helyeit is megismerhessék. Az egyik legkiemelkedőbb esemény a The Peagant of the Seas (A tengerek fesztiválja) című látványos hajóshow lesz júniusban a kikötőben – emelte ki Micallef.

A szervezők szerint a 2018-as EKF-évnek köszönhetően várhatóan hét százalékkal növekszik az egyébként is egyre erősödő turizmus a szigeten. A Vallettát egyre gyakrabban érintő utasszállító luxushajókon is lehet jegyeket kapni a programsorozat rendezvényeire.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!