szerző:
MTI

A 450 ezer fős Máltára körülbelül százezer vendéget szombatra, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitójára.

Több mint 400 programot rendez Valletta, Málta fővárosa a 2018-as Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban. Szombaton lesz a megnyitó.

Ez lesz "a legnagyobb ünnep", amelyet a sziget valaha látott – ígérte Jason Micallef, a Valletta 2018 program vezetője. A nyitóünnepségre körülbelül 100 ezer embert várnak. Ez a szám azért is óriási, mert az ország teljes lakossága mindössze 450 ezer fő. Rendezvényeket nemcsak Vallettában, hanem az egész szigeten tartanak.

Valletta Európa legkisebb fővárosa, az UNESCO 1980-ban vette fel a világörökségi listára.

Amikor Valletta 2012-ben elnyerte a 2018-as EKF címet, a hatóságok úgy látták: elérkezett a tökéletes alkalom arra, hogy megmutassák a világnak a város szépségét. "Málta 1964-ben elért függetlensége óta példátlan mértékű befektetésekkel igyekeztük biztosítani a város megújítását" – mondta Micallef.

2013 óta több mint 50 millió eurót fordítottak a városra, amelyből 10 millió eurót a kulturális terület kapott. 2018 közepén ennek köszönhetően új művészeti múzeum nyílik Vallettában.

Körülbelül ezer helyi és nemzetközi művész járult hozzá Valletta 2018 programjához, amelynek keretében 400 programot terveztek. A zenei, színházi, művészeti és táncrendezvények különböző helyszíneken kapnak helyet, hogy a látogatók a város történelmi helyeit is megismerhessék. Az egyik legkiemelkedőbb esemény a The Peagant of the Seas (A tengerek fesztiválja) című látványos hajóshow lesz júniusban a kikötőben – emelte ki Micallef.

A szervezők szerint a 2018-as EKF-évnek köszönhetően várhatóan hét százalékkal növekszik az egyébként is egyre erősödő turizmus a szigeten. A Vallettát egyre gyakrabban érintő utasszállító luxushajókon is lehet jegyeket kapni a programsorozat rendezvényeire.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!