szerző:
hvg.hu

A KerekFestre február 15-én és 16-án kerül sor.

Az idén bemutatkozó fesztiválon nem csak roma művészek lépnek fel, és nem csak zene lesz, hanem kiállítás is, és kerekasztalbeszélgetés a roma kultúráról.

"Az utóbbi időszakban egyre több kortárs és egyben friss művészeti performanszot láttunk roma előadóktól és együttesektől. Részben ők inspirálták a KerekFest ötletét, amely egy évről évre megújuló programsorozat lenne. Egy-egy alkalommal összegyűjtené és megmutatná az új és izgalmas roma művészeti kezdeményezéseket. A fesztivál „kortárs” jellegét azért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megmutassuk milyen sok ponton is lehet kapcsolódni a mai sokszínű roma kultúrához. Ez az első rendezvényünk egy gyöngyöspatai roma tanodának nyújt bemutatkozási lehetőséget, promóciót és a kihelyezett adománygyűjtő perselyekkel anyagi segítséget – mesélnek az inspirációról a KerekFest szervezői.

 A fesztivál az első napján 17.00-kor egy beszélgetéssel indul: roma és nem-roma értelmiségiek (Léderer Tamás, Horváth József, Nagy Gusztáv, Bacsó Gábor, Sztojka Gábor) eszmecserélnek szegregációról, felzárkózásról, iskolákról, tanulásról, és példaképállításról.

19.00 órától a Lashe Shave együttes, 21.00-tól a szerbiai világzene legkurrensebb produkciója, a Kal, 22.00-tól az immár külföldön is jól ismert folkos-punkos-elszállós energiabomba, a Bohemian Betyars zenél.

A második nap 16.00 órától egy egyszeri és különleges produkció, a költő Jónás Tamás és a legendás multiinstrumentalista-dalszerző-énekes, Másik János közös produkciója indítja a napot, mely 18.00-kor a 40 éve alakított, több generációváltással tovább élő Romano Glaszo, 20.00-kor pedig a Vojasa fellépésével folytatódik, s végül a Parno Graszt koncertjével ér majd a csúcsra.

A két nap két főfellépője ráadásul nem rég közös dalt is készített:

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1813274418965802/

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!