szerző:
hvg.hu

Az észak-olaszországi városban, Ivreán évről évre megrendezik a nagy narancscsatát. A gyümölcsök egyesek szerint fegyvereket helyettesítenek, mások szerint egy zsarnok vezető eltávolított heréit szimbolizálják.

Körülbelül 500 tonna narancsot használtak el az Ivrea nevű olaszországi településen a nagy narancscsata alatt. A csatát minden évben megtartják, a narancsdobálás hagyományát a Wikipédia szerint egy középkori legendára vezetik vissza. Eszerint a város 12. vagy 13. században élt zsarnok földesura egy molnár lányát annak a nászéjszakáján próbálta meg az ágyába csalni. A vezető élni akart az őt illető első éjszaka jogával. Csakhogy a lány nem hagyta magát, és lefejezte a zsarnokot, Ivrea polgárai pedig felgyújtották az önkényúr palotáját.

©

A legenda a városi polgárok szabadságának szimbóluma lett, a kocsikról és a földről egymást naranccsal dobáló emberek a zsarnok elleni fellázadást játsszák újra. Egyesek szerint a narancsok a fegyvereket jelképezik, mások szerint viszont a zsarnok letépett heréit szimbolizálják.