szerző:
hvg.hu

A Filmalap filmgyártási támogatást ítélt meg két készülő mozifilmnek is. Az egyik egy dokumentumfilm lesz, amely az LGT egykori legendás szólógitárosának, Barta Tamásnak a disszidálása utáni éveit mutatja be, a másik produkció pedig az itthon is bemutatott olasz vígjáték, a Teljesen idegenek hazai remake-je lesz Goda Kriszta rendezésében.

A világszerte díjazott dokumentumfilm-rendező Hajdú Eszter (Otthonom, Tarnabod; Ítélet Magyarországon) a Filmalap 22 millió forintos támogatásával készíti legújabb munkáját Siess haza, vár a mama címmel. A dokumentumfilm a 70-es évek legendás rockzenésze, a Hungária majd az LGT szólógitárosa, az Amerikai Egyesült Államokba „disszidált” Barta Tamás és Magyarországon maradt édesanyja rendhagyó kapcsolatára koncentrál. Barta az egyik, ha nem a legjobb magyar rock-gitáros volt, a fojtogató diktatúra és anyjával való kapcsolata elől menekült Los Angelesbe. A film alapjául az 1974-1982 között kazettákra rögzített és a közelmúltban megtalált eredeti „hangos levelek” szolgálnak. A már Los Angelesben élő, Magyarországon a „hazatérés megtagadásának bűntettéért” elítélt fiatalember és édesanyja tízezer kilométer távolságból magnókazettára rögzített üzenetekkel tartotta a kapcsolatot éveken át a 70-es években. A Siess haza, vár a mama Hajdú Eszter forgatókönyvéből és rendezésében készül. A filme producere Mester Sándor, a hazai mozibemutatót 2018 végére tervezik.

©

Filmgyártási támogatást kapott Goda Kriszta (Csak szex és más semmi) következő, ötödik filmje is, amelyet áprilisban kezdenek forgatni. A Bata Éva, Csányi Sándor, Elek Ferenc, Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Szávai Viktória és Törőcsik Franciska főszereplésével készülő vígjátékra a Filmalap 350 millió forintos támogatást adott: a BÚÉK a Teljesen idegenek című olasz vígjáték remake-je lesz. A 2016-os eredeti változatból készülő feldolgozás ötlete nem új, az Olaszországban közönségkedvencnek számító moziból már több remake készült Európa-szerte.

A BÚÉK történetében egy szilveszteri baráti vacsora összeszokott társaságának tagjai elhatározzák, hogy a mobiltelefonjaikat az asztalra kitéve minden bejövő hívást, sms-t és üzenetet megosztanak egymással. A kezdetben szórakoztatónak tűnő játék hamar komolyra fordul, a kis elhallgatások után egyre komolyabb hazugságokra derül fény. Barátságok és szerelmek érnek véget, és mindenki szembesül a „nagy kérdéssel”, hogy az őszinteség vajon a legfontosabb vagy a legkártékonyabb dolog-e az emberi kapcsolatokban.

A magyar változat forgatókönyvét Divinyi Réka írta, a társíró Goda Kriszta. A BÚÉK producere Zákonyi S. Tamás (Egerszegi, München, Szabadság, Szerelem) Ditz Edit és Geszti Péter (Kalózok - kreatív producer). A filmet ugyancsak 2018 végén tervezik bemutatni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!