szerző:
hvg.hu

Újra elővesznek egy évekkel ezelőtti színdarabot, mert az a jelenlegi események fényében még most is rendkívül aktuális. Az elmúlt időszakban egyre jobban foglalkoztatják az embereket a #metoo-jelenség hosszú távú hatásai: komoly lépéseket tettünk a női egyenjogúság felé vagy csak elvettük a férfiak kedvét az udvarlástól? A Kérsz teát?! segít eligazodni.

A #metoo-kampány során megjelent reakciók azt mutatják, hogy a fizikai erőszakot az emberek nagy része elítéli, míg a kevésbé látható jelenségekkel – úgy, mint a hatalommal való visszaéléssel vagy akár az érzelmi zsarolással – sokan már jóval megengedőbbek, egyfajta szürke zónaként tartják számon – írják a jogvédő szervezet, a NANE Egyesület közleményében.

A Kérsz teát?! – avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó című darab éppen ebben a szürke zónában játszódik, az előadás hol humorosan, hol megrázóan, a tipikus „ez velem is megtörtént” helyzeteken keresztül érzékelteti a manipuláció sokféleségét, és mutatja be azt a folyamatot, ahogy az udvarlásból a szexre való rábeszélés és érzelmi zsarolás lesz.

©

A 2015-ben nagyszerű kritikákat kapott színdarab a két évvel ezelőtti nyilvános bemutatót követően szakkollégiumokban, középiskolákban és egyetemi eladások keretében volt csak megtekinthető, de a #metoo-kampány még inkább rámutatott a darab aktualitására, melyet most a NANE Egyesület jóvoltából a Jurányiház tűzött műsorára.

A színdarab része egy beszélgetés, ahol az alkotók nem titkolt célja, hogy a nézőket saját véleményük és tapasztalataik megosztására buzdítsák, mert fontos, hogy párbeszéd alakulhasson ki a témában. Az előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!