szerző:
hvg.hu

A Metallica az első metal-zenekar, mely megkapta a Polar Music Prize-t.

Wagner és Csajkovszkij óta senki nem írt ennyire dühös és fizikai, mégis befogadható zenét, áll a "zenei Nobel-díjként" is emlegetett Polar-díj indoklásában, mely azt is kijelenti, a Metallica olyan helyekre vitte a rockzenét, ahova senki korábban.

"A Metallica világában egy tinédzserszoba és egy koncertterem is Valhallává válhat. A zenekar kompromisszum nélküli lemezeinek ereje hallgatók millióknak segített, hogy az elidegenedés érzését szupererővé transzformálja" – ezt is a díj odaítélői mondják a Metallicáról.

Az 1 millió svéd koronával (90,000 fonttal) járó Polar Music Prize-t – melyet 1989-ben az ABBA menedzser, Stig Anderson alapította – korábban többek közt olyan kapták, mint Paul McCartney, Joni Mitchell, és Chuck Berry.

Az idei másik díjazott – minden évben két zenei produkciót jutalmaznak – az Afgán Nemzeti Zenei Intézet.

(via Guardian)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!