szerző:
Németh Róbert

A New Musical Express print hetilap változata 66 év után megszűnik.

A folyamat már 2015-ben elkezdődött, amikor – a folyamatosan csökkenő eladások után – az NME megszűnt fizetős lap lenni. A lapból akkor már csak havi 15 000 példány kelt el.

Onnantól kisebb formátumban, reklámok finanszírozta, 300,000-es példányban terjesztett ingyenes lapként jelent meg.

Innentől az NME – mely díjkiosztókhoz és egyéb zenei/popkulturális eseményekhez is adja márkanevét – minden energiáját a lap internetes felületére, az nme.com-ra koncentrálja majd, melynek olvasóközönsége a kétszeresére nőtt az elmúlt években, igaz néhanapján jelennek majd meg speciális, tematikus print kiadványok is, írja a Guardian.

A lapot kiadó Time Inc UK-t - mely egyébként a brit Marie Claire kiadója is – egyébként egy hete vette meg a Epiris nevű magántőke-társaság 130 millió fontért. Az új tulajdonos már jelezte, hogy profiltisztításba kezd majd – átalakít vagy elad majd kiadványokat. Az NME évek óta csak veszteséget termelt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!