szerző:
hvg.hu/MTI

Egyetlen nyári fesztiválon sem lép fel Bertrand Cantat, miután nőjogi aktivisták tiltakoztak ellene, mondván, nem helyes a barátnőjét meggyilkoló zenészt szerepeltetni.

A múlt héten egy francia fesztivál törölte programjából a Noir Désir egykori énekesének koncertjét. Bertrand Cantat február végén indult új albumát népszerűsítő turnéra, ez folytatódott volna a nyári fesztiválokon is. Már a zenész visszatérését is heves tiltakozás fogadta,több mint 70 ezren írtak alá egy online petíciót, amely szerint "aki Bertrand Cantat-t a rivaldafénybe állítja, az banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot".

Először a Saint-Nazaire-i, július végére tervezett Les Escales fesztivál törölte Cantat fellépését arra hivatkozva, hogy a város polgármestere a szervezőknek írt levélben fejezte ki, hogy "helytelennek tartja" az énekes szerepeltetését. Később az Ardeche Aluna fesztivál húzta ki programjából a zenész június 14-ére tervezett fellépését, honlapjukon a tiltakozások mellett arra hivatkoztak, hogy "látogatók és szponzorok" mondják le a részvételüket a rendezvényen.

Cantat most jelezte: szeretné folytatni a turnéját, hogy a szervezőkre nehezedő nyomást enyhítse, lemondja valamennyi nyári fesztiválos fellépését.

A felháborodás oka az, hogy Cantat 2003 júliusában erősen ittasan egy litván hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt, nyolc évre ítélték, a börtönbüntetésből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték.

Az internetes tiltakozás elindítói utaltak azokra az új jelentésekre is, amelyek szerint a zenész erőszakosságával öngyilkosságba kergette volt feleségét és két gyermeke anyját, Rády Krisztinát. A magyar műfordító, kulturális szervező 2010-ben dél-franciaországi otthonában akasztotta fel magát, miközben Cantat – a rendőrség szerint – a házban aludt.

Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. Az ügyészség azt feltételezi, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá. A vádak decemberben kerültek nyilvánosságra.

(Guardian)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!