szerző:
hvg.hu

Plágiumgyanús Miley Cyrus 2013-as slágere, egy jamaicai zenész 300 millió dollárt követel az állítása szerint ellopott szerzeményért.

A We Can't Stop a szóban forgó dal, a szám Miley Cyrus leghíresebb lemezén, a 2013-as Bangerzen jelent meg. Az énekesnőt perelő jamaicai zenész, a Flourgon néven ismert Michael May azt állítja, hogy a We Can't Stop sérti az ő 1988-as dalának, a We Run Thingsnek a szerzői jogait, Cyrus száma 50 százalékba nyúlja May szerzeményét - írja az NME.

May március 13-án nyújtotta be a keresetét a producereivel együtt, és nemcsak Miley Cyrust perelik, de a sztár menedzserét és az RCA Records valamint a Sony Music kiadókat is. A felperes ügyvédje szerint a We Can't Stop Michael May hanglejtését, hajlításait, illetve az eredetinek vélt zene ritmikáját is egyértelműen lemásolja (mi túl sok hasonlóságot elsőre nem hallunk a két dal között).

Michael May slágere annak idején vezette a slágerlistákat Jamaicában, a zenész állítása szerint a dal mind a mai napig a reggae rajongóinak nagy kedvence.

hvg.hu Kult

Egy angol regényből lophatott A Zsolnay-kód írója, Tolvaly Ferenc

Plagizálással vádolja az Index Tolvaly Ferencet, aki a lap állítása szerint egy angol regény 70 százalékát anélkül ültette át a magyar nyelvű regényébe, A Zsolnay-kódba, hogy az átvételt bármilyen módon is jelezte volna. Az író tagadja a plagizálást, az Indexnek viszont elsőre eléggé meggyőző bizonyítékai vannak rá.