szerző:
hvg.hu

A nő akkor is kevesebb fizetést kap férfi kollégájánál, ha történetesen a főszereplőt és korunk legismertebb uralkodóját, II. Erzsébetet alakítja.

Az Erzsébet királynő életét és uralkodását bemutató sikeres Netflix-sorozat, a The Crown producerei egy jeruzsálemi konferencián mondták el, hogy a női főszereplő kevesebb gázsit kapott, mint férfi kollégája. Pedig Claire Foy az életrajzi ihletésű produkcióban nem mást, mint a brit uralkodót alakítja, kollégája, Matt Smith pedig "csak" Fülöp herceget játssza.

A producerek szerint Matt Smith azért kapott többet, mert ő a Doctor Who című sorozat révén jóval ismertebb színész volt 2016-ban, a sorozat indulásakor, mint Claire Foy. Ez az érvelés csak abban a tekintetben nem állja meg a helyét, hogy Smith a második évadban is többet keresett Foynál, holott az igazán nagy feladatot a színésznő viszi el a vállán. A producerek hangsúlyozták, hogy a jövőben korrigálni fogják ezt a malőrt, azon lesznek, hogy kiegyenlísék a fizetéseket. Igaz, ennek már Claire Foy nem örülhet, mert a sorozat harmadik évadában Olivia Colman alakítja majd a királynőt.

Azt nem tudni, hogy Smith pontosan mennyivel járt jobban a királyi szériával, Foy részenként 40 ezer dollárt keresett.

Claire Foyt az alakításáért jelölték BAFTA-díjra, kapott érte Golden Globe-ot és sok egyéb díj mellett Emmyre is jelölték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!