szerző:
HVG

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője szerint egészségtelen szerkezetű a magyar könyvszakma, a fanatizálódó politika pedig nehezen kezelhető indulatokat gerjeszt.

Szerinte a könyvszakma gyönyörű, megérdemli a törődést. Kocsis András Sándor azonban a januári tisztújításon mégis búcsút vett a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöki székétől.

A Kossuth Könyvkiadó igazgatását nagyon fiatalon, és mint mondja, a tudatlanok bátorságával vállalta el. 1988-ban került a könyvszakmába, két évvel később pedig már a pártkiadó élén volt. „Nyers Rezső közölte velem: mától egy fillért sem kapunk, én meg azt szabtam feltételül, hogy senki se szóljon bele, mit és kitől adunk ki” – mondja. A rendszerváltás után ellenezte, hogy megváltoztassák a kiadó nevét, mert, mint mondta, a politikai kiadványokról nem a Kossuth név tehet.

A mai politikáról viszont megvan a véleménye. Szerinte a mai, fanatizálódó politikának az a tragikuma, hogy iszonyú indulatokat gerjeszt a maga kitermelt nyelvezetével, a hír- és álhírterjesztésével. Kocsis András Sándor úgy véli, „minden politikusnak észben kellene tartania, hogy sokkal könnyebb a kutat teledobálni ciánkapszulákkal, mint később a mérget kivonni belőle. Az szinte lehetetlen. Legalább ekkora, és a jövőt és érintő bűn egy egész társadalom lelkét megmérgezni.”

Portrénkat a Kossuth Kiadó vezetőjéről a HVG e heti számában olvashatja.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!