szerző:
MTI/hvg.hu

A testvérpár minden filmjét közösen jegyezte.

88 éves korában elhunyt Vittorio Taviani, a híres olasz filmes testvérpár, a Taviani fivérek egyike - közölte vasárnap a rendező családja.

A 83 esztendős Paolo Taviani és fivére neve összeforrt filmes pályafutásuk évtizedei alatt. A testvérpár híres volt arról, hogy együtt dolgozott filmjein, a rendezői szerepet jelenetről jelenetre váltogatták egymás között.

Pályájuk színházi rendezőként indult, első önálló filmalkotásuk az 1962-es Égetnivaló ember volt. Apámuram című filmjük 1977-ben Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i fesztiválon, a Cézárnak meg kell halnia című filmjük pedig 2012-ben elnyerte a Berlianle Arany Medve-díját.

1986-ban megkapták a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán életműdíját.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!